piątek, 15 grudnia 2017

Ule kakaowe

Ule kakaowe

Rok temu pojawiły się na blogu Ule orzechowe i kokosowe
dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe.
Wykonuje się je na bazie herbatników,
są nieco czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden 
ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu.

Składniki:
Na około 12 dużych uli

Na masę zewnętrzną:
100 g herbatników
75 g cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki masła
1-2 łyżki masy kajmakowej
2 łyżki wódki

Na nadzienie:
1/5 puszki masy kajmakowej

Dodatkowo:
Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki. 

Przygotowanie:

Masa zewnętrzna:
Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru.

Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka. 

Złożenie:
Odrywać po kawałku masy herbatnikowej i wylepiać foremkę na ule (wystarczy jedna, ja używałam dużą). Masę dokładnie docisnąć do brzegów i utworzyć wewnątrz dołek palcem, usunąć nadmiar masy i do środka dać masę kajmakową, by wypełniło dołek. Przykryć kołkiem z wafla, opłatkiem lub biszkopcikiem. Delikatnie otworzyć foremkę i wyjąć gotowy ul. Czynności powtarzać, aż do wykorzystania masy.

Jeśli nie mamy wafli, ani opłatków, można dno wykleić masą herbatnikową. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print