wtorek, 31 stycznia 2017

Ciasto drożdżowe z wiśniami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką
i wiśniami

Ostatnio brakowało mi czasu na pichcenie w kuchni,
ale mam nadzieję, że w najbliższym czasie w końcu,
będę mogła zabrać się za to co najbardziej lubię.
A na rozgrzewkę przed tłustym czwartkiem i ogólnie
karnawałowym pichceniem, stwierdziłam, że może
powalczę trochę z ciastem drożdżowym i tak postało te proste
ciasto z niewielkim nakładem pracy.

wtorek, 24 stycznia 2017

Naleśniki cynamonowe

Naleśniki cynamonowe

Naleśniki nie muszą być nudne i cały czas takie same,
warto czasami coś urozmaicić. Dzięki temu powstały
te oto naleśniki cynamonowe, które dzięki dodatkowi
musu jabłkowego i serka o smaku pieczone jabłko
wręcz imitują smak szarlotki. 

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Czekolada na gorąco

Czekolada na gorąco

Leniwy poniedziałek w środku zimy - 
zdecydowanie przyda się dawka pozytywnej energii.
Na rozweselenie proponuję czekoladę na gorąco,
szybką i łatwą w przygotowaniu. 

niedziela, 22 stycznia 2017

Sernik z pianką kajmakową

Sernik z pianką kajmakową

Przepis na sernik słownie otrzymany od znajomego
w trakcie imprezy sylwestrowej. Nie byłam pewna, czy dokładnie
go zapamiętałam, jednak i tak parę rzeczy pozmieniałam,
jednak za pomysł na jego stworzenie serdecznie dziękuję,
gdyż połączenie sernika i kajmaku - niebo w gębie.

piątek, 20 stycznia 2017

Sernik bez spodu

Sernik bez spodu

Sernik ten jest prosty i szybki w przygotowaniu,
do jego przygotowania można wykorzystać ser z wiaderka,
dlatego też nie wymaga wiele nakładu pracy,
a jest na prawdę przepyszny.

Pfeffernüsse

Pfeffernüsse

Niemieckie pierniczki korzenne, wielkości orzecha,
o mocno orzechowym smaku, idealne na jednego gryza.
Mimo iż wydają się twarde na pierwszy rzut oka, 
to rozpływają się w ustach. 
Pierniczki te przypadną do gustu szczególnie osobom,
które lubią i mogą spożywać orzechy.

czwartek, 19 stycznia 2017

Cytrynowa Szpaiza Śląska

Cytrynowa Szpaiza Śląska

Przysmak bardzo rozpowszechniony na Górnym Śląsku.
Do jego przygotowania nie potrzeba zbyt wiele składników,
a sam deser jest lekki, piankowy, nie wiadomo, kiedy znika.
Zazwyczaj można go spotkać w dwóch odsłonach, 
dzisiaj chciałam wam zaprezentować jeden z nich, 
o smaku cytrynowym, jeśli macie ochotę na coś procentowego,
szczególnie, że karnawał w pełni, można dodać kieliszek lub dwa alkoholu,
ja jednak z powodu obecności dzieci w domu postawiłam na szpaize bezalkoholową. 

środa, 18 stycznia 2017

Lemon Curd

Lemon Curd

Pokochałam ten krem od pierwszej łyżeczki i nie mogłam się od niego oderwać.
Krem ten ma wszechstronne zastosowanie, można go
wykorzystać między innymi jako dodatek do gofrów, deserów lodowych, naleśników,
ale także wypełniać nim tarty, mazurki.
Dzięki temu, że ma gęstą konsystencję, można z niego także tworzyć
kremy na bazie serka mascarpone czy śmietanki,
wystarczy dać się ponieść wyobraźni.
Ja uwielbiam go sobie podjadać od tak łyżeczką.  
* Przepraszam na błąd na słoiczku. 

wtorek, 17 stycznia 2017

Gofry kakaowe

Gofry kakaowe

Mając już i tak wyjętą gofrownicę stwierdziłam, 
że może warto spróbować stworzyć gofry z posmakiem kakaowym.
Gofry są równie chrupiące i leciutkie jak zwykłe, jednak 
daje się wyczuć smak kakaowy, idealnie w wypadku tych gofrów
sprawdzi się polewa czekoladowa, co dodatkowo wzmocni smak czekolady.
Pozycja dobra szczególnie dla smakoszy kakao i czekolady.

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Babka serowo - cytrynowa

Babka serowo - cytrynowa

Przepis na tą babkę znalazłam w starej książce kucharskiej
należącej do mojej mamy. Babka ta jest bardzo wilgotna
i lekko kwaskowata, a jednocześnie delikatna w smaku.
Dosyć prosto i szybko się ją przygotowuje, dlatego może
być dobrą alternatywą jeśli gości mamy w drodze,
moim zdaniem najlepsza jest jeszcze ciepła, choć podobno
nie powinno się jeść wypieków prosto z pieca.

niedziela, 15 stycznia 2017

Ajerkoniak - likier jajeczny

Ajerkoniak - likier jajeczny

Śląski likier jajeczny, który jest stosunkowo gęsty, 
ale jednocześnie płynny, dzięki czemu nie ma trudności z wylewaniem go z butelki.
Dawniej przyrządzano go na samym spirytusie,
jednak ja postanowiłam zmienić proporcje i zrobić w połowie z wódką,
mimo to likier był mocny i szczególnie panom przypadł do gustu.
Jeśli wolimy trunki słabsze, można spirytus zastąpić w całości wódką,
wtedy będzie bardziej "kobiecy".

sobota, 14 stycznia 2017

Ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane

O te ciasteczka już od dawna prosił mnie mój młodszy brat,
bo je po prostu uwielbia i mógłby się nimi cały czas zajadać.
Są one bardzo proste w przygotowaniu i szybkie.
Nie zawierają białego cukru, mąki, ani jajek, 
dzięki czemu są bardzo zdrowe, bez obaw można je dawać dzieciom.
Jeśli mamy w domu osoby uczulone na orzechy można z nich zrezygnować.
Taka zdrowa dawka energii.

piątek, 13 stycznia 2017

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Co placki ziemniaczane robią na blogu ze słodkościami?
Odpowiedź jest prosta, u mnie w domu od kiedy pamiętam
jadło się je obsypane cukrem i dodatkiem kwaśnej śmietany.
Ale oczywiście można je też jeść w wersji wytrawnej.

czwartek, 12 stycznia 2017

Gofry

Gofry

Środek zimy, a u mnie gofry - czyli jak rozweselić sobie zimę
i powspominać plażę, słoneczko. 
Od razu na sercu robi się cieplej.

środa, 11 stycznia 2017

Zebra kokosowa - bez pieczenia

Zebra kokosowa - bez pieczenia

Jeśli chodzi o desery z kremem, które można w miarę szybko przygotować,
to najlepiej sprawdzają się te na herbatnikach,
gdyż nie wymagają użycia piekarnika.
W tym przypadku najdłużej trzeba oczekiwać na ostudzenie budyniu,
ale moim zdaniem warto poświęcić chwilę uwagi
na ten kokosowy przysmak.

wtorek, 10 stycznia 2017

Kruche Półksiężyce

Kruche Półksiężyce

Pamiętam, jak zawsze upierałyśmy się z siostrą, 
że będziemy mamie pomagać przy ich robieniu.
Zawsze kończyło się tak samo, wszędzie pełno cukru,
i cały stół umorusany marmoladą, jednak miło wspominam te czasy.
Zapewne w przyszłości z chęcią będę prosić o pomoc swoje dzieci,
może któraś z mam zaprosi do kuchni swoje maleństwo - 
jednak jedno jest pewne bałaganu w takim wypadku się nie uniknie.

poniedziałek, 9 stycznia 2017

Szplitry

Szplitry

Szplitry są to kruche ciasteczka, w sieci krążą różne przepisy,
u mnie w domu od wieków przepis na nie jest niezmienny
i tradycyjnie wypiekamy te ciasteczka na Święta, 
jednak są przepyszne także do popołudniowej kawki.
Ich słodycz pochodzi tylko z nadzienia, więc nie należą
do ciężkostrawnych wypieków. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie wypieki,
ciasteczka można dodatkowo polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

niedziela, 8 stycznia 2017

Izaura - sernik na murzynku

Izaura - sernik na murzynku

Uwielbiam smak tego ciasta - aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem,
a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego, 
ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 - 3 razy 
w roku gości u mnie na stole, choć wcześniej był przygotowywany
raczej przez moją mamę, tym razem jednak przejęłam inicjatywę.

czwartek, 5 stycznia 2017

Makówki Śląskie

Makówki Śląskie

W święta było tyle innych rzeczy do zrobienia, 
że makówki jak zwykle robiłam na oko i nie spisałam sobie proporcji. 
Jako, że jutro Święto Trzech Króli, a pozostało mi jeszcze maku
i wszyscy w domu są przejedzeni wszelkimi ciastami ciasteczkami,
stwierdziłam, że wykorzystam ten fakt i jeszcze raz tym okresie
świątecznym przygotuje makówki, tym razem nie takie zabiegane.

Kule cynamonowe

Kule cynamonowe

Kolejny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych po innych przepisach. 
Nie tylko ich wygląd jest przyjemy dla oka, ich smak niesie za sobą
niezwykłe połączenie migdałów i cynamonu.

środa, 4 stycznia 2017

Ciasteczka wyciskane

Ciasteczka wyciskane

Ciasteczka prześlicznie prezentują się na stole.
Mnie kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia,
gdyż od kiedy pamiętam zawsze gościły na świątecznym stole.
Jednak ciasteczka te, dzięki swoim różnym kształtom, 
np. w kształcie kwiatka, koniczynki, itd. można przygotowywać przez cały rok.
Są mocno maślane, co przełamane zostaje przez smak marmolady i kwaskowatego lukru.
Głównym problemem w ich przygotowaniu jest konieczność posiadania 
specjalnej maszynki, szprycki do wyciskania ciasteczek.

wtorek, 3 stycznia 2017

Pierniczki na smalcu

Pierniczki na smalcu

Pierniczki z ciasta długo leżakującego, aczkolwiek w nieco innym wydaniu.
Pierniczki po upieczeniu szybko miękną i są znacznie bardziej aromatyczne.
A dodatek czekolady sprawia, że ciężko oprzeć się pokusie ich podjadania.
Dobre na co dzień i od święta.

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Ule orzechowe i kokosowe

Ule orzechowe i kokosowe

Widząc dawniej te ciasteczka myślałam, ze są bardzo trudne w wykonaniu,
jednak robiąc je sama przekonałam się, ze są stosunkowo proste,
nieco czasochłonne, ale można poczuć się przy ich robieniu jak dziecko, 
które robi babki w piasku. Główny problem w ich wykonaniu to konieczność posiadania 
charakterystycznej foremki, która można nabyć w sklepie cukierniczym,
bądź wyszukać w internecie.

niedziela, 1 stycznia 2017

Pierniczki staropolskie

Pierniczki staropolskie

Wszystkim chyba jest znany piernik staropolski z ciasta długo leżakującego, 
polecam jednak przy okazji robienia ciasta na piernik, 
zrobić też cisto na te pierniczki. 
Są przepyszne i czuć w nich smak tradycji.

Print