Ciasto Balowe
Ciasto to bardzo przypomina 3-bita,
a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany.
Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada
delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu
tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji
zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników,
moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów,
dla podkreślenia lekko ich słonawego smaku.

a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany.
Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada
delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu
tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji
zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników,
moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów,
dla podkreślenia lekko ich słonawego smaku.

Składniki:
(na duża blaszkę 25x36 cm)
Na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
200 g masła
Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
2 duże paczki solonych krakersow
Mleczna czekolada
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.
Krem:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia.
Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu.
Masa śmietanowa:
Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.
Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy i przykryć warstwą solonych krakersów. Na krakersy rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć kolejna warstwę krakersów. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Czytam listę składników... i już wiem, że to nie może się nie udać. Wygląda przepysznie! Bardzo kuszący przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie, zachęcam do spróbowania przepisu :)
UsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
OdpowiedzUsuń