niedziela, 3 grudnia 2017

Ciasto Biały Michałek

Ciasto Biały Michałek

Trochę obawiałam się, że ciasto będzie przesłodzone,
jednak dzięki dodatkowi orzechów, 
słodkość ciast została zneutralizowana.
Jak sama nazwa wskazuje, inspiracją do jego powstania
była biała wersja słynnych cukierków "Michałków".

Składniki:

(na duża blaszkę 25x36 cm)

Na  biszkopt:
6 jajek 
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa Michałkowa:
500 ml śmietanki 30 %
3 tabliczki białej czekolady
250 g serka mascarpone
150 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych

Na masę śmietanową:
250 ml śmietanki 30%
1 śmietan-fix
1 łyżka cukru pudru

Na białą polewę:
100 g białej czekolady
100 ml śmietanki 30 %

Dodatkowo:
50 g zmielonych orzeszków ziemnych niesolonych
Herbatniki maślane 
Mleko

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.

Krem Michałkowy:
300 ml śmietanki doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia, następnie schłodzić parę godzin w lodówce. 
(Można ta część masy przygotować dzień wcześniej i chłodzić całą noc w lodówce). 
Serek mascarpone połączyć krótko mikserem z masą z białej czekolady. 
Pozostałą część śmietanki ubić na sztywno. Do masy z serka mascarpone dodać ubitą śmietankę, zmielone orzechy i delikatnie wymieszać.

Biała polewa:
Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, dodać połamaną białą czekoladę i mieszać do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia.

Masa śmietanowa:
Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.


Przełożenie:
Na biszkopcie rozprowadzić krem Michałkowy. Następnie na warstwę kremu wyłożyć herbatniki maślane, maczane uprzednio w mleku. Na herbatniki wylać schłodzoną białą polewę, na to nałożyć masę śmietankową (u mnie przy użyciu szprycki). Posypać zmielonymi orzeszkami.

Schłodzić w lodówce.

Smacznego !

9 komentarzy:

  1. Oj, myślę że to ciacho zagości u nas na stałe. Dziękuję za super przepis☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zastąpić białą czekoladę?.... np. mleczną i gorzką czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale wtedy już nie będzie to "Biały Michałek", a po prostu "Michałek" ;). Jeśli chciałaby zastąpić Pani białą czekoladę w kremie to powinna wystarczyć 1 tabliczka gorzkiej czekolady i 1,5 mlecznej. A w polewie 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej, bądź 100 g mlecznej - zależy czy woli Pani ciasta bardziej słodkie czy bardziej wykwintne.

      Usuń
  3. Cudowne! Uwielbiam śmietankowe smaki przełamane orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Będę robiła na święta 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zachwycona tym ciastem! Właśnie zrobiłam na przyjęcie do szkoły syna. Robiłam wiele razy i zawsze był równie pyszny.Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Print