Pierniczki z ziemniakami
Jeśli szukacie przepisu na pierniczki, które nie potrzebują leżakowania,
są mięciutkie i od razu do schrupania - to ten przepis jest idealny.
Często zdarza się tak, że jesteśmy przed świętami zabiegani,
zapomnimy nastawić ciasto na piernik długoleżakujący,
albo brak nam czasu na upieczenie pierniczków odpowiednio wcześniej.
Te pierniczki są wybawieniem.
Zawierają "tajemny" składnik - ziemniaki, które zdecydowanie
nie są wyczuwalne w smaku, za to są mięciutkie i zachowują świeżość.
są mięciutkie i od razu do schrupania - to ten przepis jest idealny.
Często zdarza się tak, że jesteśmy przed świętami zabiegani,
zapomnimy nastawić ciasto na piernik długoleżakujący,
albo brak nam czasu na upieczenie pierniczków odpowiednio wcześniej.
Te pierniczki są wybawieniem.
Zawierają "tajemny" składnik - ziemniaki, które zdecydowanie
nie są wyczuwalne w smaku, za to są mięciutkie i zachowują świeżość.
450 g mąki
250 g miodu
150 g cukru
125 g masła
250 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Ziemniaki po ugotowaniu (bez soli) dokładnie rozgnieść.
Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać ziemniaki, przyprawę do piernika, kakao i zmiksować na jednolitą masę. Pozostawić do przestudzenia.
Następnie dodać jajko, mąkę, sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto.*
Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Dodać ziemniaki, przyprawę do piernika, kakao i zmiksować na jednolitą masę. Pozostawić do przestudzenia.
Następnie dodać jajko, mąkę, sodę oczyszczoną i zagnieść ciasto.*
Rozwałkować na stolnicy na grubość 0,5 cm i wykrawać foremkami dowolne kształty. W razie konieczności delikatnie podsypać mąką.
Pierniczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 min, w temp 180 st.
Po wystudzeniu dowolnie dekorować.
*Ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
*Ciasto można zagnieść dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz