poniedziałek, 9 stycznia 2017

Szplitry

Szplitry

Szplitry są to kruche ciasteczka, w sieci krążą różne przepisy,
u mnie w domu od wieków przepis na nie jest niezmienny
i tradycyjnie wypiekamy te ciasteczka na Święta, 
jednak są przepyszne także do popołudniowej kawki.
Ich słodycz pochodzi tylko z nadzienia, więc nie należą
do ciężkostrawnych wypieków. Jeśli jednak wolicie bardziej słodkie wypieki,
ciasteczka można dodatkowo polać polewą lub posypać cukrem pudrem.

Składniki:

25 dag mąki pszennej
25 dag sera białego
25 dag margaryny lub masła
szczypta soli

Dodatkowo:
białko
marmolada, gęsty dżem lub powidła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Ser przecisnąć przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Dodać margarynę (masło), przesiana mąkę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 2 godz. (można ciasto przygotować wieczorem, a dopiero piec kolejnego dnia).  
Schłodzone ciasto podzielić na parę części, każdą część przełożyć na obsypany lekko mąką blat i rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Wycinać kwadraty o boku 4-5 cm. Na środek każdego kwadratu łyżeczką nakładać kleks marmolady. Dwa przeciwne końce ciastek zawijać do środka. Zewnętrzny koniec powinien być dobrze przylepiony, bądź zwinięty pod spód, żeby ciasteczka się nie "otworzyły". 
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przed upieczeniem ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem.
Piec ok. 15-20 min w temp. 180 st do zarumienienia.

Jeśli wolicie bardziej słodkie wypieki można ciasteczka dodatkowo polać lukrem (cukier puder + sok z cytryny), bądź posypać cukrem pudrem. Lukier z soku z cytryny sprawia, że ciasteczka mają lekko kwaskowaty posmak.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. robiłam .Sa pyszne , fajnie sie robi. Ciasto trzymałam przez noc w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, i naprawdę przyznaję że są pyszne i bardzo nam posmakowały. Przepis już zapisałam, bo zamierzam często do niego wracac. Dziękuje za wspaniały przepis !

    OdpowiedzUsuń

Print