sobota, 16 grudnia 2017

Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Ciasto złożone z miodowych placków przełożonych
masą śmietanową, wszystko zwieńczone jest masą kajmakową
i orzechami. Mi te ciasto kojarzy się z zimą, świętami
Bożego Narodzenia (pewnie przez dodatek miodu),
jednak można go przygotowywać cały rok. 



Składniki
Na formę o wymiarach 25x36 cm 

Na ciasto:
500 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
100 g miodu
125 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Na krem śmietanowy:
700 ml śmietanki 30 %
4 łyżeczki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:
120 g posiekanych orzechów włoskich
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)

Przygotowanie:

Ciasto:
Masło roztopić z miodem i cukrami, pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać jajka i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i zmiksować do otrzymania kuli. Ciasto może się trochę lepić. Otrzymane ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.
Jedną część rozwałkować na wielkość formy (25x36 cm) i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec od 13-15 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i przestudzić.
Upiec drugi blat ciasta tak samo jak poprzednio. 

Krem śmietanowy:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukry i przestudzona żelatynę.

Przełożenie:
Na jeden z placków miodowych wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugim plackiem. Na wierzch rozsmarować masę kajmakową i posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

Placki miodowe z powodu zawartości miodu są początkowo twarde, jednak pod wpływem wilgoci z masy śmietanowej miękną. Dlatego najlepiej przygotować minimum dzień przed podaniem, albo i dwa dni wcześniej. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print