czwartek, 16 lutego 2017

Babka czarno na białym

Baba czarno na białym

Gdy nadchodzi ochota na coś słodkiego
najłatwiej przygotować babkę,
gdyż nie wymaga kremu, wystarczy upiec 
i już od razu można rozkoszować się smakiem.
Ta babka by nieco urozmaicić smak została zwieńczona
dodatkowo polewą kakaową, co wzmocniło jej kakaową część.
Choć żartobliwie stwierdzono, że się tak świeci,
jakby została polana smołą. 


Składniki:

Na ciasto:
1 kostka masła
4 jajka (żółtka i białka osobno)
1,5 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ 2 łyżki kakao
+ 2 łyżki mleka (można pominąć)

Na polewę:
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
1/3 kostki masła
1 łyżka kakao

Przygotowanie:

Ciasto:
Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i przemieszać do połączenia składników. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wmieszać. 
Połowę masy przelać do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Do drugiej części masy wsypać przesiane kakao, dodać mleko i dokładnie połączyć. Ciemna masę przełożyć na masę białą.
Piec w temp. 180 st. przez około 50 min do tzw. "suchego patyczka".

Polewa:
Do garnuszka włożyć wszystkie składniki na polewę. Masło rozpuścić i gotować ok. 3 min, a masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polewą polać pieczoną wcześniej babkę.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print