Pączki hiszpańskie
Pączki te stanowią bardzo miłą odmianę
od naszych rodowitych pączków,
początkowo myślałam, że będą smakować
jak ptysie, jednak ich smak jest całkowicie inny.
Składniki:
(na około 25 pączków)
200 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
100 g masła
4 jajka
Dodatkowo:
lukier
olej do smażenia
Przygotowanie:
W garnku zagotować 1 szklankę wody, z masłem, cukrem i szczyptą soli. Zmniejszyć płomień palnika i wsypać całą przesianą mąkę, dokładnie utrzeć aż masa będzie jednolita. Masę zdjąć z ognia. Przestudzić.
Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Powstanie gęsta, lśniąca masa, którą należy przełożyć do rękawa cukierniczego (lub szprycy). Na papier do pieczenia wycisnąć kółka o średnicy ok. 6-8 cm, zachowując odstępy pomiędzy. Papier porozcinać na kwadraty.
Olej rozgrzać w rondlu. Do rozgrzanego oleju wkładać partiami pączki (wraz z papierem). Stroną bez papieru do dołu. Po chwili papier powinien swobodnie odchodzić od pączków. Smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać polane lukrem.
Smacznego!
uwielbiam je
OdpowiedzUsuń