poniedziałek, 13 lutego 2017

Sernik na zimno z sercem

Sernik na zimno z sercem

Sernik ten, to prosty w wykonaniu sernik na zimno, 
który nie wymaga wielu składników
i jest prosty w przygotowaniu. 
Pomimo swej prostoty jest przepyszny i
może ładnie prezentować się w walentynkowej scenerii.

Składniki:

Na masę zieloną:
400 g twarogu białego (z wiaderka)
150 g śmietanki 30%
2 galaretki agrestowe

Na masę różową:
400 g twarogu białego (z wiaderka)
150 g śmietanki 30%
2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
2 galaretki agrestowe

Przygotowanie:

Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą.

Masa zielona:
Galaretki rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wychłodzenia. 
Do twarogu stopniowo wlewać zimną (płynną) galaretkę miksując na średnich obrotach miksera. 
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę i delikatnie połączyć z masą twarogową. (Jeśli lubimy desery bardzo słodkie, można dodać do śmietanki pod koniec ubijania 1-2 łyżki cukru pudru).
Przelać do tortownicy i odstawić do stężenia do lodówki. Masa stosunkowo szybko tężeje, najlepiej jednak odczekać minimum 30 min od wyłożenia kolejnej warstwy. 

Masa czerwona:
Postępować identycznie jak w przypadku masy zielonej. Galaretki rozpuścić we wrzątku (250 ml) i odstawić do przestudzenia. Twaróg zmiksować z zimną galaretką. W osobnym naczyniu ubić śmietankę na sztywno i delikatnie wmieszać w masę twarogową. Przelać na stężałą zieloną masę.

Serce:
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 300 ml wody, przelać do płaskiego naczynia (szybciej tężeje) i odstawić w chłodne miejsce. Galaretka powinna być nie do końca stężała, wtedy łatwiej uformować serce. 
Na stężałej czerwonej masie zrobić np. nożykiem delikatnie kształt serca, co pozwoli łatwiej później wyłożyć galaretkę. Stężałą galaretkę przemieszać delikatnie łyżką (powinny uformować się średniej wielkości kawałeczki, które zachowują swój kształt, ale jednocześnie nie są całkowicie sztywne). Kawałeczki galaretki wyłożyć do narysowanego wcześniej serca. Odstawić do lodówki. 

Wykończenie:
Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do wystudzenia.
Zimną galaretką polać wierzch sernika (nie należy tego zbyt gwałtownie wykonywać, by nie zniszczyć kształtu serca). 
Odstawić do lodówki. Sernik jest gotowy, gdy galaretka zielona jest twarda.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print