Kołocz z serem
Chyba nie sposób nie zauważyć, że często wracam do tradycyjnych
śląskich wypieków i deserów, dlatego też nie mogłam zapomnieć
o chyba najbardziej znanym śląskim cieście - Kołoczu (Kołaczu).
Ciasto te gości na stołach i na co dzień, i od święta, często jest także kojarzone
z weselem. Tak się u nas przyjęło, że rodzice pary młodej dzielą się
kołoczem, by podzielić się szczęściem z bliskimi i znajomymi.
Składniki:
(na dużą formę z piekarnika)
Na ciasto drożdżowe:
*Zaczyn:
50 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
0,5 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki
*Ciasto właściwe:
50 dag mąki
20 dag cukru
szczypta soli
400 ml mleka
90 g masła
1 jajko
1 żółtko
Na masę serową:
1,5 kg sera białego (najlepiej półtłustego lub tłustego w kostce)
10 dag rodzynek (można pominąć)
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
10 dag masła
1 budyń waniliowy
szczypta soli
skórka z cytryny
sok z cytryny do smaku
Na kruszonkę (posypkę):
250 g mąki
185 g cukru pudru
1 żółtko
65 g margaryny
100 g masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
Jajko do posmarowania
Cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
*Zaczyn
Drożdże rozkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru, letnie mleko i połączyć. Następnie wsypać 1,5 łyżki mąki i przemieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży.
*Ciasto właściwe:
Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i przemieszać. Następnie dodać letnie mleko, roztrzepane jajko z żółtkiem i przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia (podwojenia objętości).
Masa serowa:
Ser dwukrotnie zmielić lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie wsypać proszek budyniowy, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny i przemieszać. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny, rodzynki, całość połączyć.
Kruszonka (posypka):
Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukry, żółtko i zagnieść jak kruche ciasto, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki).
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Pierwszą połówkę wyrabiać przez chwilę (w razie konieczności podsypać mąką), następnie rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do formy (najlepiej to zrobić przy pomocy wałka). W razie konieczności przyciąć z brzegów nadmiar ciasta. Ciasto po nakłuwać widelcem.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę serową.
Następnie wyłożyć drugą część ciasta drożdżowego, postępując jak z pierwszą połówką. Brzegi ciasta delikatnie wcisnąć nożykiem do środka. Wierzch po nakłuwać widelcem.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wyłożyć posypkę. Ciasto kruche odrywać po kawałku i delikatnie spłaszczać opuszkami.
Ciasto piec początkowo w temp. 180 st, następnie (po około 10-15 min) w temp. 200 st. przez 45 min. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia.
Przed podanie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz