wtorek, 7 lutego 2017

Sernik królewski

Sernik królewski

Sernik. który króluje na szczycie listy serników.
Kruche kakaowe ciasto, połączone 
z aksamitnym sernikiem zadowoli nie jednego smakosza.
Szczególne względy zyskał u mojej siostry,
która najchętniej codziennie, by się nim zajadała.

Składniki:

Na kruche ciasto:
350 g mąki tortowej
150 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany

Na sernik:
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu* 
5 jajek (białka i żółtka osobno)
175 g masła 
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego bez cukru
szczypta soli

*można także użyć z wiaderka, jednak najlepiej dobrej jakości, o zawartości tłuszczu min 10%, 
wtedy można zmniejszyć ilość masła nawet do 100 g.

Przygotowanie:

Kruche ciasto:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przedzielić na pół i uformować dwie kule, które należy spłaszczyć (wtedy szybciej się schłodzą) i owinąć w folię spożywczą. Kule włożyć do zamrażalki na około 2 godz. 

Sernik:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, a później po łyżce twarogu. Na koniec ucierania dodać proszek budyniowy.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć.

Okrągłą formę o średnicy  24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach pierwszą połowę zamrożonego ciasta. Spód podpiec około 15 min. w temp 180 st. Odstawić do przestudzenia.

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.

Piec 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print