Sernik królewski
Sernik. który króluje na szczycie listy serników.
Kruche kakaowe ciasto, połączone
z aksamitnym sernikiem zadowoli nie jednego smakosza.
Szczególne względy zyskał u mojej siostry,
która najchętniej codziennie, by się nim zajadała.
Składniki:
Na kruche ciasto:
350 g mąki tortowej
150 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Na sernik:
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu*
5 jajek (białka i żółtka osobno)
175 g masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka proszku budyniowego waniliowego bez cukru
szczypta soli
*można także użyć z wiaderka, jednak najlepiej dobrej jakości, o zawartości tłuszczu min 10%,
wtedy można zmniejszyć ilość masła nawet do 100 g.
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przedzielić na pół i uformować dwie kule, które należy spłaszczyć (wtedy szybciej się schłodzą) i owinąć w folię spożywczą. Kule włożyć do zamrażalki na około 2 godz.
Sernik:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, a później po łyżce twarogu. Na koniec ucierania dodać proszek budyniowy.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć.
Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Na spód zetrzeć na tarce o dużych oczkach pierwszą połowę zamrożonego ciasta. Spód podpiec około 15 min. w temp 180 st. Odstawić do przestudzenia.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.
Piec 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz