środa, 24 maja 2017

Cytrynowiec

Cytrynowiec

Ciasto orzeźwiające w smaku i mocno cytrynowe.
Zdecydowanie dla wielbicieli kwaśnych smaków.
Nieco czasochłonne w wykonaniu, ale przynajmniej 
w mojej rodzinie jedno z ulubionych ciast.

Składniki:

Na biszkopt:
5 jajek 
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę cytrynową:
1 szklanka soku z cytryny
2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
3 żółtka
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
100 g masła

Na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30 %
2,5 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru

Na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z połówki cytryny

Dodatkowo:
Herbatniki maślane
sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.

Masa cytrynowa:
1 szklankę wody i szklankę soku z cytryny zagotować z cukrem. W pozostałej szklance wody rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy cytrynowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy dodać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej jednolitej masy. Masło powinno całkowicie się połączyć. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do stężenia.

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową.

Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z cytryny.

Lukier:
Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną. 
Herbatniki pokryć lukrem.

Chłodzić min. 4 godziny.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam. Czy zamiast żelatyny można dać serek mascarpone lub galaretkę i wtedy w jakich ilosciach? Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Można z galaretką najlepiej cytrynowa rozpuścić 1 galaretkę w 1 szklance wody tężejącą dodać do ubitej śmietany chwilę zmiksować

    OdpowiedzUsuń

Print