niedziela, 8 stycznia 2017

Izaura - sernik na murzynku

Izaura - sernik na murzynku

Uwielbiam smak tego ciasta - aksamitny sernik połączony z wilgotnym murzynkiem,
a do tego ta czekoladowa polewa, niby nic takiego, 
ale uwielbiam do niego wracać. Przynajmniej 2 - 3 razy 
w roku gości u mnie na stole, choć wcześniej był przygotowywany
raczej przez moją mamę, tym razem jednak przejęłam inicjatywę.

Składniki:

Na murzynek:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 jajka (żółtka i białka osobno)
5 łyżek wody

Na warstwę serową:
1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
5 jajek
1 i 1/4 szklanki cukru
150 g masła
cukier wanilinowy
aromat waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Na polewę:
1/3 kostki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Murzynek:
W dużym garnku rozpuścić margarynę, cukier, kakao, wodę i cukry. Gotować przez 5 min często mieszając. Masę odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo 4 żółtka, każdorazowo dokładnie połączyć. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, którą delikatnie połączyć z resztą masy. Całość przelać na formę o wymiarach 25 x 36 cm.

Warstwa serowa:
Można ją przygotować w trakcie studzenia masy kakaowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a później po łyżce twarogu. Dodać parę kropel aromatu do zapachu i przesianą mąkę ziemniaczaną, wymieszać krótko do połączenia składników. Masę przełożyć delikatnie wa warstwę murzynka. Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. 

Polewa:
Margarynę, wodę, cukier i kakao rozpuścić w garnuszku, gotować przez 3 min cały czas mieszając. Ciepła polewą polać upieczone ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. 


Smacznego!

1 komentarz:

Print