poniedziałek, 6 listopada 2017

Słonecznikowiec

Słonecznikowiec

Połączenie chrupiącego skarmelizowanego 
słonecznika ze słodką masą krówkową. 
Ciasto to upodobała sobie moja mama
i najchętniej gościłaby go na stole

przy każdej rodzinnej uroczystości.

Składniki:

(na duża blaszkę 25x36 cm)

Na I biszkopt:
6 jajek 
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na II biszkopt
Składniki jak wyżej

Na krem:
3 szklanki mleka 
2 budynie krówkowe bez cukru (proszek)
5 łyżek cukru
200 g masła

Na skarmelizowany słonecznik:
250 g pestek łuskanego słonecznika
50 g masła
pół szklanki cukru

Na polewę czekoladową:
85 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka kremu nutella (można pominąć)

Dodatkowo:
Herbatniki maślane kakaowe
Wódka (*można zastąpić mocną kawą lub herbatą)

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesiane mąki z, z kakao i  proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.

Skarmelizowany słonecznik:
Masło roztopić na patelni, wsypać cukier i słonecznik. Prażyć na średniej mocy palnika aż do skarmelizowania słonecznika. Odstawić do przestudzenia. Słonik może pod wpływem cukru się posklejać, jednak łatwo można do rozkruszyć później np. w dłoniach. 

Krem:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia.
Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce ziemnego budyniu, na koniec dodać 3/4, przygotowanego wcześniej, przestudzonego, słonecznika i wymieszać.

Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w wódce (lub kawie/herbacie). Wyłożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim biszkoptem. 

Polewa:
Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pozostałym słonecznikiem. 

Chłodzić w lodówce.

* Smak wódki jest ledwo wyczuwalny, jednak dobrze przełamuje słodycz masy, dlatego lepiej z niej nie rezygnować. 
Smacznego !!

3 komentarze:

Print