Słonecznikowiec
Połączenie chrupiącego skarmelizowanego
słonecznika ze słodką masą krówkową.
Ciasto to upodobała sobie moja mama
i najchętniej gościłaby go na stole
przy każdej rodzinnej uroczystości.
słonecznika ze słodką masą krówkową.
Ciasto to upodobała sobie moja mama
i najchętniej gościłaby go na stole
przy każdej rodzinnej uroczystości.
Składniki:
(na duża blaszkę 25x36 cm)
Na I biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na II biszkopt
Składniki jak wyżej
Na krem:
3 szklanki mleka
2 budynie krówkowe bez cukru (proszek)
5 łyżek cukru
200 g masła
Na skarmelizowany słonecznik:
250 g pestek łuskanego słonecznika
50 g masła
pół szklanki cukru
Na polewę czekoladową:
85 g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
1 łyżka kremu nutella (można pominąć)
Dodatkowo:
Herbatniki maślane kakaowe
Wódka (*można zastąpić mocną kawą lub herbatą)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesiane mąki z, z kakao i proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.
Skarmelizowany słonecznik:
Masło roztopić na patelni, wsypać cukier i słonecznik. Prażyć na średniej mocy palnika aż do skarmelizowania słonecznika. Odstawić do przestudzenia. Słonik może pod wpływem cukru się posklejać, jednak łatwo można do rozkruszyć później np. w dłoniach.
Krem:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia.
Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch i dodawać po łyżce ziemnego budyniu, na koniec dodać 3/4, przygotowanego wcześniej, przestudzonego, słonecznika i wymieszać.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu, na to ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w wódce (lub kawie/herbacie). Wyłożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim biszkoptem.
Polewa:
Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Jeszcze ciepłą wyłożyć na wierzch ciasta i posypać pozostałym słonecznikiem.
Chłodzić w lodówce.
* Smak wódki jest ledwo wyczuwalny, jednak dobrze przełamuje słodycz masy, dlatego lepiej z niej nie rezygnować.
Smacznego !!
Słyszałam o tym cieście dużo dobrego... Czas go wreszcie upiec :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
Usuńpycha sprawdziłam
OdpowiedzUsuń