sobota, 4 listopada 2017

Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu to tradycyjny włoski deser, który raczej nie należy do lekkich.
W internecie można spotkać różne przepisy na ten przysmak, 
jednak często zawierają one w swoim składzie śmietanę,
co może czyni je równie smacznymi i może bardziej delikatnymi -
do tiramisu jednak im daleko.
Trochę poszperałam w zakamarkach internetowej wiedzy,
jak się okazało, w różnych regionach przepisy nieco się od siebie różnią.
Jednak produkty pozostają niezmienne - biszkopty nasączone kawą,
masa z mascarpone, jajek i cukru. 
Największą różnicą w recepturach jest ilość białek jaj lub ich brak.
Niektórzy dodają całe jajka, inni dodają same żółtka, 
a ja wyszukałam przepis,który mojej rodzinie najbardziej przypadł do gustu,
czyli stosunek 2:1 (białek o połowę mniej niż żółtek).


Składniki:

(na małą blaszkę 20x25 cm lub szklane naczynie)

Na krem:
500 g serka mascarpone
6 żółtek
3 białka
6 łyżek cukru
150 g cukru
szczypta soli


Dodatkowo:
300 z podłużnych biszkoptów 
Mocny napar z kawy
kakao do posypania wierzchu

Przygotowanie:

Krem:
Żółtka utrzeć z połową ilością cukru na jasną, puszystą masę. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce pozostałego cukru i ubijać, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. 
Serek mascarpone połączyć z masą żółtkową, najlepiej zrobić to za pomocą łyżki (mascarpone nie lubi ubijania, jeśli będziemy go zbyt mocno ubijać, bądź zbyt długo, masa może "popłyąć").
Następnie dodać białka i delikatnie wmieszać. Powstała masa powinna być gęsta i zachowywać formę. 

Przełożenie:
Biszkopty krótko maczać w kawie z obu stron (dosłownie parę sec. wystarczy, żeby zbyt nie rozwodnić biszkoptów) i wyłożyć na spód formy (naczynia). Na to nałożyć połowę kremu.
Następnie powtarzamy czynność  biszkoptami i wykładamy resztę kremu.
Schłodzić w lodówce (min. 3 godz.). Przed podaniem oprószyć kakao.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print