środa, 8 listopada 2017

Torcik Cappuccino

Torcik Cappuccino

Smak tortu zaczerpnięty z ciasta o tej samej nazwie Ciasto cappuccino,
które jest bardzo lubiane w mojej rodzinie, dlatego też
stwierdziłam, że warto wykorzystać jego bazę do stworzenia torciku.
Największa zabawa jak zawsze była z przystrajaniem tego cuda,
ale efekt połączenia bieli i  koloru capuccino bardzo przypadł mi do gustu.
Składniki:
(na tortownicę  o śr. 24 cm)

Na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki zwykłej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem cappuccino:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek kawy cappuccino w proszku
4 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła

Na krem śmietanowy:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 opakowania śmietan-fix

Do nasączania:
1/2 szkl. przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
3 łyż. wódki (można pominąć)

Dodatkowo:
3-4 łyżki kawy cappuccino
1 słoiczek kwaśnego dżemu

Przygotowanie:

Biszkopt:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta.
Przelać do tortownicy i piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. 


Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

Krem cappuccino:
2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałą szklankę mleka (zimnego) wymieszać z proszkiem cappuccino, żółtkami i mąką. Powstałą mieszankę wlać na gotujące się mleko i gotować, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej masy. (Powstanie budyń cappuccino). Wierz przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego wystudzenia. 
Masło utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając, dodawać po łyżce budyniu cappuccino. 

Krem śmietanowy:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy.  Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.
Śmietanę podzielić na dwie części. Do jednej dodać parę łyżek kawy cappuccino, do uzyskania zadowalającego  odcieniu koloru. 

Przełożenie:
I cześć biszkoptu nasączyć i rozsmarować parę łyżek dżemu. Na to wyłożyć ok. 1/3 masy cappuccino i przykryć II częścią biszkoptu. Biszkopt znowu nasączyć, rozsmarować dżem i wyłożyć kolejną porcję kremu. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasączyć. Wierzch i brzegi pokryć pozostałą częścią kremu. Śmietanką przyozdobić tort wedle uznania.

Całość schłodzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print