Torcik Cappuccino
Smak tortu zaczerpnięty z ciasta o tej samej nazwie Ciasto cappuccino,
które jest bardzo lubiane w mojej rodzinie, dlatego też
stwierdziłam, że warto wykorzystać jego bazę do stworzenia torciku.
Największa zabawa jak zawsze była z przystrajaniem tego cuda,
ale efekt połączenia bieli i koloru capuccino bardzo przypadł mi do gustu.
które jest bardzo lubiane w mojej rodzinie, dlatego też
stwierdziłam, że warto wykorzystać jego bazę do stworzenia torciku.
Największa zabawa jak zawsze była z przystrajaniem tego cuda,
ale efekt połączenia bieli i koloru capuccino bardzo przypadł mi do gustu.
Składniki:
(na tortownicę o śr. 24 cm)
(na tortownicę o śr. 24 cm)
Na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki zwykłej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem cappuccino:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek kawy cappuccino w proszku
4 żółtka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g masła
Na krem śmietanowy:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 opakowania śmietan-fix
Do nasączania:
1/2 szkl. przegotowanej wody
sok z 1 cytryny
3 łyż. wódki (można pominąć)
Dodatkowo:
3-4 łyżki kawy cappuccino
1 słoiczek kwaśnego dżemu
3-4 łyżki kawy cappuccino
1 słoiczek kwaśnego dżemu
Przygotowanie:
Biszkopt:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta.
Przelać do tortownicy i piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia.
Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Krem cappuccino:
2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałą szklankę mleka (zimnego) wymieszać z proszkiem cappuccino, żółtkami i mąką. Powstałą mieszankę wlać na gotujące się mleko i gotować, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej masy. (Powstanie budyń cappuccino). Wierz przykryć folią spożywczą i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę i cały czas ucierając, dodawać po łyżce budyniu cappuccino.
Krem śmietanowy:
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.
Śmietanę podzielić na dwie części. Do jednej dodać parę łyżek kawy cappuccino, do uzyskania zadowalającego odcieniu koloru.
Śmietanę podzielić na dwie części. Do jednej dodać parę łyżek kawy cappuccino, do uzyskania zadowalającego odcieniu koloru.
Przełożenie:
I cześć biszkoptu nasączyć i rozsmarować parę łyżek dżemu. Na to wyłożyć ok. 1/3 masy cappuccino i przykryć II częścią biszkoptu. Biszkopt znowu nasączyć, rozsmarować dżem i wyłożyć kolejną porcję kremu. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasączyć. Wierzch i brzegi pokryć pozostałą częścią kremu. Śmietanką przyozdobić tort wedle uznania.
I cześć biszkoptu nasączyć i rozsmarować parę łyżek dżemu. Na to wyłożyć ok. 1/3 masy cappuccino i przykryć II częścią biszkoptu. Biszkopt znowu nasączyć, rozsmarować dżem i wyłożyć kolejną porcję kremu. Przykryć ostatnią częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasączyć. Wierzch i brzegi pokryć pozostałą częścią kremu. Śmietanką przyozdobić tort wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz