sobota, 9 grudnia 2017

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa to idealny przysmak na zimowe wieczory,
kiedy to zewsząd unosi się zapach cytrusów:  pomarańczy,
mandarynek, a za oknem widać biały puch.
W końcu chyba w każdym domu pomarańcze 
to owoce sezonu zimowego, dlatego też zapraszam 
na przepyszną babkę pomarańczową! 


Składniki

Na ciasto:
250 g masła
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki soku z pomarańczy (z ok. 1 pomarańczy)
skórka otarta z 1 pomarańczy


Przygotowanie:

Ciasto:
Formę o wymiarach 35 x 11 cm (keksówkę) dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. 

Masło utrzeć z cukrami. Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku. Następnie w masę wmieszać  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać skórkę z pomarańczy, sok pomarańczowy i połączyć. 

Masę przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 60 min w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć z formy.

Gotową babkę polać można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print