Ciasto Bananowe Toffi
Połączenie bananów i masy krówkowej jest duetem idealnym,
a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest
ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje
i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta.
a dzięki dodaniu warstwy kremu budyniowego nie jest
ani mdłe, ani za słodkie. Całość idealnie się komponuje
i daje zaskakujący efekt, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
Warto wypróbować, czy to na co dzień, czy też od Święta.
Składniki:
(na duża blaszkę 25x36 cm)
Na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
200 g masła
Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
3 duże banany
1 puszka masy krówkowej
Herbatniki maślane kakaowe
Mleczna czekolada
Mleko
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.
Krem:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia.
Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu.
Masa śmietanowa:
Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.
Banany pokroić w plasterki (można skropić skokiem z cytryny, by nie czerniały).
Przełożenie:
Na biszkopt rozsmarować połowę masy krówkowej, na nią wyłożyć pokrojone wcześniej plasterki banana. Następnie wyłożyć krem budyniowy i rozprowadzić delikatnie na bananach. Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować pozostałą część masy krówkowej. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą.
Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień.
rewelacyjne połączenie :)
OdpowiedzUsuńRównież tak uważam :)
Usuńzapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuń