środa, 13 grudnia 2017

Ciasto Banuti - bananowe z nutellą

Ciasto Banuti -
bananowe z nutellą 

Połączenie bananów i kremu orzechowego to żadna nowość.
Niektórzy jedzą naleśniki z nutellą i bananami (najpyszniejsze są chyba we Francji),
inni kanapki, tosty z takim zestawem, jeszcze inni lubią smoothie.
Stwierdziłam, że takie zestawienie nie może być złe także jeśli chodzi o ciasto.
I tak też powstało Banuti (nazwa wymyślona przez siostre ;) ).

Składniki:

(na duża blaszkę 25x36 cm)

Na  biszkopt:
6 jajek 
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
400 ml śmietanki 30 %
300 g kremu Nutella
250 g serka mascarpone

Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
100 g kremu Nutella
1 opakowanie maślanych herbatników kakaowych 
mleko do namoczenia herbatników
6 dużych bananów

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.

Przestudzony biszkopt delikatnie posmarować kremem Nutella. Banany przekroić wzdłuż i pookładać na biszkopcie. 

Krem:
Serek mascarpone połączyć z kremem Nutella. Śmietankę ubić na sztywno, przełożyć do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć na banany, odłozyć w chłodne miejsce.

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozprowadzić we wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę

Przełożenie:
Herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Wyłożyć masę śmietanową i posypać pokruszonymi herbatnikami.

Schłodzić w lodówce.
Smacznego !

1 komentarz:

Print