piątek, 8 grudnia 2017

Ciasto Kubanka

Ciasto Kubanka

Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności,
idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje.
Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie,
warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli. 

Składniki:

(na duża blaszkę 25x36 cm)

Na  biszkopt:
6 jajek 
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
2 szklanki mleka 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
3 łyżki cukru
4 żółtka
200 g masła
4 łyżki kremu orzechowego typu Nutella

Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Herbatniki maślane jasne
Herbatniki maślane kakaowe
Mleko
0,5 słoiczka kwaśnego dżemu, np. malinowy
Ciemna kakao

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.

Krem:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia.
Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać krem orzechowy typu Nutella i mieszać połączenia składników.

Masa śmietanowa:
Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.

Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć krem i równomiernie rozprowadzić. Jasne herbatniki maczać w mleku i układać na krem. Rozsmarować dżem i wyłożyć, maczane w mleku kakaowe herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę śmietanową* i posypać przesianym kakao.

Schłodzić w lodówce, ciasto jest najlepsze na drugi dzień. 

*Masę śmietanową, można rozprowadzić przy użyciu szprycki lub worka cukierniczego, dzięki czemu ciasto będzie się prezentowało jeszcze lepiej. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print