poniedziałek, 4 grudnia 2017

Rolada biszkoptowa ze śmietaną

Rolada biszkoptowa ze śmietaną

Ciasto to w kształcie rolady idealnie sprawdzi się,
gdy nie mamy czasu na skomplikowane ciasta,
a chcemy czymś zachwycić gości.
Niby zwykły biszkopt ze śmietaną,
ale nie tylko dobrze się prezentuje, jest smaczne,
delikatne i aż ciężko poprzestać na jednym kawałku.
Jedyny minus - zbyt szybko się kończy.

Składniki:
(Na formę o wymiarach 25x36 cm)

Na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej

Na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30 %
2,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Cukier puder

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 12-15 min w temp. 180 st na złoty kolor. 
Po wyjęciu z piekarnika od razu wyłożyć na ręcznik kuchenny, zdjąć papier do pieczenia i ciasno zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pozostawić w tej formie do przestudzenia.

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. 

Przełożenie:
Biszkopt rozwinąć, wyłożyć na niego masę śmietanową i równomiernie rozprowadzić. Roladę zwinąć i schłodzić w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


Smacznego !

2 komentarze:

Print