Pomarańczowiec
Ciasto o intensywnym smaku i zapachu, które zawdzięcza pomarańczom.
Jako że na zimowych stołach zazwyczaj goszczą cytrusy,
dlatego też postanowiłam tym razem je wykorzystać.
Bazując na przepisie Cytrynowca powstało ciasto Pomarańczowiec,
które okazało się strzałem w dziesiątkę.
Jako że na zimowych stołach zazwyczaj goszczą cytrusy,
dlatego też postanowiłam tym razem je wykorzystać.
Bazując na przepisie Cytrynowca powstało ciasto Pomarańczowiec,
które okazało się strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
Na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę cytrynową:
800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
2 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
4 żółtka
1 szklanka cukru
150 g masła
Na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30 %
2,5 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
Na lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z połówki pomarańczy
Dodatkowo:
Herbatniki maślane
sok z połówki cytryny
Mandarynki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.
Masa cytrynowa:
2 szklanki soku z pomarańczy zagotować z cukrem. W pozostałej części soku pomarańczowego rozprowadzić proszek budyniowy i żółtka. Do gotującej się masy pomarańczowej, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy dodać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej jednolitej masy. Masło powinno całkowicie się połączyć. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do stężenia.
Masa śmietanowa:
Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę cytrynową.
Na warstwie śmietanowej ułożyć herbatniki, maczane uprzednio w soku z pomarańczy.
Lukier:
Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z pomarańczy do uzyskania odpowiedniej konsystencji - nie może być zbyt rzadka, gdyż herbatniki ją wchłoną.
Herbatniki pokryć lukrem.
Przed podaniem ozdobić plasterkami mandarynki.
Chłodzić min. 4 godziny.
Smacznego!
Wspaniały pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńNigdy nie słyszałam o pomarańczowcu, świetny pomysł!! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com - zapraszam :)
Bo to mój autorski pomysł :) Bazowałam na cieście cytrynowiec - stąd nazwa :D
Usuń