sobota, 6 stycznia 2018

Torcik Wuzetka

Torcik Wuzetka

Torcik ten jest bardzo prosty w przygotowaniu 
i z pewnością przypadnie do gustu osobom, które lubią tradycyjne ciasta
(jak mojej babci). Krem śmietanowy jest delikatny i lekko kwaskowaty.
Torcik stosunkowo szybko można przygotować, a jeszcze szybciej
zniknie z waszych talerzy.
Składniki:
(na tortownicę  o śr. 24 cm)

Na biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
3,5 łyżki mąki zwykłej
2,5 łyżek kakao


Na krem śmietanowy:
350 ml śmietanki 30%
350 ml śmietany 18% (kwaśnej)
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3,5 - 4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny

Do nasączania:
1/2 szkl. przegotowanej wody
sok z 0,5 cytryny
3 łyż. wódki (można pominąć)

Na polewę czekoladową:
85 g masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
2 łyżki kremu Nutella

Dodatkowo:
0,5 słoika kwaśnego dżemu (np. malinowy, porzeczkowy)

Przygotowanie:

Biszkopt:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z kakao i bardzo delikatnie wmieszać, by masa pozostała puszysta.
Przelać do tortownicy i piec ok. 25-30 min w temp. 180 st. do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. 

Po wystudzeniu przekroić na pół.

Poncz do nasączania:
Podane składniki wymieszać w szklance. 

Krem śmietanowy:
Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia żelatyny.
Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno.
Do śmietany 18 % dodać cukier puder, sok z cytryny i krótko połączyć mikserem.
Napęczniałą żelatynę podgrzewać aż do momentu rozpuszczenia. Płynną żelatynę (ciepłą) zahartować dwiema łyżkami kwaśnej śmietany (tej przygotowanej wcześniej), a następnie przelać do pozostałej części kwaśniej śmietany i szybko połączyć.
Kwaśną śmietanę przełożyć do ubitej śmietanki 30% i połączyć.
Parę łyżek odłożyć do dekoracji.
(Masę najlepiej nakładać od razu po przygotowaniu - gdyż może zacząć szybko tężeć)

Polewa czekoladowa:
Masło, cukier, wodę, kakao rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu około 5 min. Rondelek zdjąć z palnika. Do ciepłej masy dodać krem Nutella. 

Przełożenie:
Pierwszą cześć biszkoptu nasączyć około połową naparu i rozsmarować kwaśny dżem.
Wyłożyć masę śmietanową i przykryć drugą częścią Biszkoptu. Biszkopt nasączyć i polać (lekko ciepłą - płynną, ale nie gorącą) polewą czekoladową. Ozdobić wedle uznania.

Całość schłodzić.

Smacznego!

3 komentarze:

Print