Sernik krakowski
Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju,
zbity, na kruchym cieście.
Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników
powinien go choć raz spróbować.
zbity, na kruchym cieście.
Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników
powinien go choć raz spróbować.
Składniki:
(Na formę o wymiarach 25x36 cm)
Na kruche ciasto:
350 g mąki tortowej
170 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka
Na masę serową:
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu
8 żółtek
5 białek
5 białek
200 g masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
(można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową)
Dodatkowo:
Białko do posmarowania wierzchu sernika
Dodatkowo:
Białko do posmarowania wierzchu sernika
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 min w lodówce.
Formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć nim blaszkę. Spód podpiec około 15 min w temp 180 st. do zezłocenia.
Pozostałą część ciasta odłożyć z powrotem do lodówki.
Formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć nim blaszkę. Spód podpiec około 15 min w temp 180 st. do zezłocenia.
Pozostałą część ciasta odłożyć z powrotem do lodówki.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, a później po łyżce twarogu. Na koniec ucierania dodać przesianą mąkę.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć.
Sernik:
Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać.
Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową pod skosem, tworząc charakterystyczna kratkę.
Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać.
Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową pod skosem, tworząc charakterystyczna kratkę.
Pasy posmarować roztrzepanym białkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz