czwartek, 9 lutego 2017

Kołocz z jabłkami

Kołocz z jabłkami

Obok tradycyjnego kołacza z serem, na stołach kuchni śląskiej
często też gości wersja z jabłkami lub z makiem.
U mnie zdecydowanie częściej pojawi się wersja z jabłkami,
gdyż mak jest zbyt ciężko strawny.
Takowy kołacz może być dobrą alternatywą dla typowych jabłeczników,
oprócz ciasta kruchego, które zwieńcza wierzch ciasta (posypka),
główną bazę stanowi ciasto drożdżowe,
serdecznie polecam, szczególnie w okresach, 
gdy inne krajowe, świeże owoce są trudno osiągane.
Składniki:
(na dużą formę z piekarnika)

Na ciasto drożdżowe:
*Zaczyn:
50 g drożdży świeżych
1 łyżka cukru
0,5 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki
*Ciasto właściwe:
50 dag mąki
20 dag cukru
szczypta soli
400 ml mleka
90 g masła
1 jajko 
1 żółtko

Na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
cukier do smaku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
(masę jabłkową można zastąpić gotowym musem)

Na kruszonkę (posypkę):
250 g mąki
185 g cukru pudru
1 żółtko
65 g margaryny (można zastąpić masłem)
100 g masła
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Dodatkowo:
Jajko do posmarowania
Cukier puder 

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:
*Zaczyn 
Drożdże rozkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru, letnie mleko i połączyć. Następnie wsypać 1,5 łyżki mąki i przemieszać. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży.
*Ciasto właściwe:
Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i przemieszać. Następnie dodać letnie mleko, roztrzepane jajko z żółtkiem i przygotowany wcześniej zaczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i ostudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od ręki. Uformować kulę, lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godz. do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Masa serowa:
Jabłka pokroić w kostkę i gotować do czasu odparowania nadmiaru soku i zmięknięcia owoców. Dodać cukru do smaku (ilość zależna od własnych preferencji i słodkości jabłek). Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy, chwilę przegotować. Odstawić do przestudzenia.

Kruszonka (posypka):
Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukry, żółtko i zagnieść jak kruche ciasto, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (do lodówki). 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Pierwszą połówkę wyrabiać przez chwilę  (w razie konieczności podsypać mąką), następnie rozwałkować na wielkość formy i przełożyć do formy (najlepiej to zrobić przy pomocy wałka). W razie konieczności przyciąć z brzegów nadmiar ciasta. Ciasto po nakłuwać widelcem.
Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę jabłkową.
Następnie wyłożyć drugą część ciasta drożdżowego, postępując jak z pierwszą połówką. Brzegi ciasta delikatnie wcisnąć nożykiem do środka. Wierzch po nakłuwać widelcem.
Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wyłożyć posypkę. (Ciasto kruche odrywać po kawałku i delikatnie spłaszczać opuszkami.)

Piec początkowo w temp. 180 st, następnie (po około 10-15 min) w temp. 200 st. przez 45 min. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print