niedziela, 12 lutego 2017

Kora orzechowa

Kora orzechowa

Ciasto te bardzo przypadło mi do gustu,
gdyż łączy w sobie owocową nutę i orzechy.
Myślę, że każdy choć raz na swej drodze spotkał
się z tym ciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych,
ale efekty są moim zdaniem oszałamiające.

Składniki:

Na ciasto orzechowe:
8 białek
200 g cukru
3 żółtka
200 g zmielonych orzechów
100 g wiórek kokosowych
100 g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem brzoskwiniowy:
400 ml syropu brzoskwiniowego
300 ml wody
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru
5 żółtek
300 g masła
brzoskwinie z jednej puszki 

Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe
brzoskwinie z jednej puszki
25 sztuk ciasteczek typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym
wódka 
1/3 szklanki mocnej kawy

Przygotowanie:

Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy  masę. Później wsypujemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe, rodzynki i łączymy.
Powstałą masę podzielić na dwie części i przelać na dwie identyczne formy o wymiarach 25x30 cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. przez ok. 25-30 min.

Krem brzoskwiniowy:
Syrop brzoskwiniowy zagotowujemy wraz z cukrem. W zimnej wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy, mąkę pszenną, żółtka i wlewamy do gotującego się syropu. Gotujemy do otrzymania gęstej masy (o konsystencji gęstego budyniu). Odstawiamy do przestudzenia.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonej masy brzoskwiniowej. 1/3 masy odkładamy do posmarowania wierzchu, do pozostałej części dodajemy pokrojone w drobną kostkę (odsączone) brzoskwinie.

Przełożenie:
Galaretki rozprowadzamy w 3 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do czasu, aż lekko stężeje.
Z naparu z kawy wódki przygotowujemy poncz (ilość alkoholu zależna od własnych upodobań, można całkowicie z niego zrezygnować).
Na jeden z upieczonych blatów orzechowych wykładamy połowę masy z kawałkami brzoskwiń, na to wykładamy ciasteczka typu delicje maczane w naparze (najlepiej układać ciasteczka biszkopcikiem do góry). Następnie na delicje dajemy pozostała część masy z kawałkami owoców i przykrywamy drugim blatem orzechowym. Na blat rozsmarowujemy 1/3 kremu początkowo odłożonego (bez owoców). Na krem układamy pocięte w plasterki brzoskwinie. Na koniec wylewamy lekko tęzejącą galaretkę, najlepiej małymi partiami, żeby nie rozlewała się na boki.


Smacznego!

1 komentarz:

Print