środa, 15 lutego 2017

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Ten przysmak mało znany jest w mojej rodzinie,
ale zgodnie zostało stwierdzone,
że mogą śmiało zastąpić tradycyjne pączki
i w sumie wystarczy posypać je cukrem pudrem,
i śmiało zajadać. Może ktoś skusi się na ich
przygotowanie w okresie karnawału, 
czy też w sam Tłusty Czwartek.


Składniki:

Na ciasto:
350 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
1 szczypta soli
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
1 jajko

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i przemieszać. W środku zrobić wgłębienie, do którego pokruszyć drożdże, a następnie zasypać je łyżka cukru i wlać pół szklanki letniego mleka. W takiej formie odstawić w ciepłe miejsce na koło 15 min, by drożdże "ruszyły".
Gdy rozczyn jest gotowy, do miski dodać pozostałe letnie mleko, lekko roztrzepane jajko i wymieszać. (Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste należy dodać odrobinę mleka, jeśli natomiast jest zbyt luźne należy dodać 1-2 łyżki przesianej mąki). Przygotowane ciasto przykryć ręcznikiem i odstawić na 1-1,5 godz. w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Przygotowane ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. (Olej nie może jednak być zbyt wysoka temperatura, gdyż zbyt szybko wierzch będzie się przypalać, a środek pozostanie surowy). 
Łyżkę najlepiej uprzednio każdorazowo maczać w gorącej wodzie, by ciasto łatwiej można było nakładać na olej. 

Po upieczeniu racuchy odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem. Najlepsze są jeszcze ciepłe. 

Smacznego!

1 komentarz:

Print