poniedziałek, 6 lutego 2017

Rozetki karnawałowe

Rozetki karnawałowe

Ciasteczka smażone, które obok pączków, czy faworków, 
mogą zagościć na karnawałowych stołach.
Przygotowuje się je stosunkowo szybko,
jednak do ich przygotowania konieczne są foremki z rączką.

Składniki:

Na ciasto:
1 szklanka mąki z lekką górką
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 jajka

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
foremka do rozetek z rączką

Przygotowanie:

Ciasto:
Składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa powinna przypominać ciasto naleśnikowe, jednak będzie nieco gęstsza. Ciasto odstawić na min. 30 min do lodówki.

Smażenie:
W rondlu lub garnku rozgrzać olej. Foremki do rozetek chwilę rozgrzewać w oleju, następnie zanurzać je w schłodzonym cieście. Należy jednak uważać, by górna część foremki nie została pokryta ciastem, gdyż uniemożliwi to zdjęcie ciastek. Foremki pokryte masą umieszczać od razu w rozgrzanym oleju. Ciasto po paru sec.powinno samo odchodzić od foremek, jednak jeśli wystąpią trudności, można sobie pomoc np. patyczkiem lub widelcem. Smażyć około pół min na złoty kolor. 
Po usmażeniu, ciasteczka odkładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Rozetki powinny być chrupiące. 
Przed podaniem ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print