piątek, 24 listopada 2017

Ciasto Advokacik

Ciasto Advokacik

Ciasto zdecydowanie spełni swoje zadanie na imprezach dla dorosłych. 
U mnie wzbudziło zachwyt gości.
Ciemny biszkopt, wysoko procentowa masa advocaatowa,
łagodna masa śmietanowa, a wszystko zwięczone
galaretką advocaatową. 

Składniki:
(Na formę o wymiarach 25x36 cm)

Na biszkopt:
6 jajek 
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę advocaat:
400 ml likieru advocaat
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody
4 łyżki cukru pudru
500 ml śmietanki 30 %

Na masę śmietanową:
500 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki wody
3-4 łyżki cukru pudru

Na galaretkę:
100 g białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
100 ml likieru advocaat


Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę, z kakao, proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.

Masa advocaat:
Żelatynę połączyć z chłodną wodą i odstawić do napęcznienia. 
Żelatynę rozpuścić nad ogniem, dodać cukier puder wymieszać i przelać do likieru advocaat. Połączyć.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić. Lekko tężejącą masę advocaatową, połączyć przy pomocy miksera z ubitą śmietanką, tylko do połączenia składników. Nie należy zbyt długo ubijać, żeby nie przebić śmietany. 

Masa śmietanowa:
Żelatynę rozprowadzić w paru łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i przestudzoną żelatynę. Przełożyć na stężałą masę advocaat.

Galaretka:
Żelatynę połączyć z chłodną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić nad ogniem. Połączyć z likierem. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z likierem. Płynną masę przelać na stężałą masę śmietanową. Schłodzić w lodówce do stężenia galaretki.


Smacznego !

3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto!! Dzięki za przepis!!
    Zastanawiam się tylko jak 100ml advocatu i łyżeczki wody pokryją taką dużą blachę?? Ale skoro tak napisane...:))
    Na pewno spróbuję, juz zapisałam w zakładce "Na Święta":))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodatkowo jest tam biała czekolada, więc jest to kolejne 100 g polewy. Warstwa moim zdaniem była wystarczająca i dobrze się rozprowadzała.

      Usuń
  2. Pyszne ciacho polecam 😋apetycznie wygląda a jeszcze pysznej smakuje moich gości zachwycił króluje na święta i nie tylko😊

    OdpowiedzUsuń

Print