piątek, 12 stycznia 2018

Ciasto balowe

Ciasto Balowe

Ciasto to bardzo przypomina 3-bita,
a to za sprawą kajmaku, kremu budyniowego i śmietany.
Jednak ciasto to jest zamiast herbatników posiada
delikatny biszkopt i słone krakersy, które w połączeniu
tworzą ciekawy smak. W oryginalnej wersji
zamiast dwóch warstw krakersów występuje warstwa herbatników,
moim zdaniem lepsze są dwie warstwy krakersów, 
dla podkreślenia lekko ich słonawego smaku.


Składniki:

(na duża blaszkę 25x36 cm)

Na  biszkopt:
6 jajek 
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
2 szklanki mleka 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki zwykłej
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 żółtka
200 g masła

Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 30%
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
2 duże paczki solonych krakersow
Mleczna czekolada

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st. Odstawić do przestudzenia.

Krem:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałej części mleka rozprowadzić przesiane mąki i żółtka. Do gotującego się mleka wlać rozprowadzoną mieszankę. Gotować, cały czas mieszając, aż do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Zdjąć garnek z ognia, wierzch masy przykryć folią spożywczą, tak by stykała się z wierzchem budyniu (dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia.
Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu.

Masa śmietanowa:
Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji.

Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy i przykryć warstwą solonych krakersów. Na krakersy rozsmarować masę kajmakową i wyłożyć kolejna warstwę krakersów. Wyłożyć masę śmietanową i posypać startą czekoladą.

Schłodzić w lodówce.



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Czytam listę składników... i już wiem, że to nie może się nie udać. Wygląda przepysznie! Bardzo kuszący przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie, zachęcam do spróbowania przepisu :)

      Usuń

Print