środa, 3 stycznia 2018

Sernik i Murzynek

Sernik i Murzynek

Robiąc sernik w moim domu zawsze mam problem,
bo niestety nie każdy go u mnie w domu lubi.
Pieczenie dwóch ciast zawsze jest pracochłonne
i zajmuje sporo czasu - dlatego też powstała alternatywa,
przy jednym pieczeniu mamy i wilgotny murzynek,
i pyszny sernik na murzynku. Ciasto powstało w oparciu
o znany sernik - Izaurę .

Składniki:

Na murzynek:
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
250 g masła (lub margaryny)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (żółtka i białka osobno)
8 łyżek wody

Na warstwę serową:
0,5 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka)
3 jajka
0,5 szklanki cukru
80 g masła
cukier wanilinowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Na polewę:
1/3 kostki margaryny
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Murzynek:
W dużym garnku rozpuścić masło (margarynę), cukier, kakao i wodę. Gotować przez 5 min często mieszając. Masę odstawić do wystudzenia.
Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo 4 żółtka, każdorazowo dokładnie połączyć. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek, którą delikatnie połączyć z resztą masy. Całość przelać na formę o wymiarach 25 x 36 cm.
Na jednej połowie blaszki starać się pozostawić większą część masy. 

Warstwa serowa:
Można ją przygotować w trakcie studzenia masy kakaowej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku, a później po łyżce twarogu. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać krótko do połączenia składników. Masę przełożyć delikatnie na jedną połowę warstwy murzynka (tam gdzie było mniej masy). Piec ok. 1 godz. w temp. 180 st. 

Polewa:
Margarynę, wodę, cukier i kakao rozpuścić w garnuszku, gotować przez 3 min cały czas mieszając. Ciepła polewą polać upieczone ciasto.



Smacznego!

2 komentarze:

Print