poniedziałek, 1 stycznia 2018

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Tradycyjny sernik z kratką, typowy dla naszego kraju,
zbity, na kruchym cieście.
Trochę ciężki, ale każdy smakosz serników
powinien go choć raz spróbować. 

Składniki:


(Na formę o wymiarach 25x36 cm)

Na kruche ciasto:
350 g mąki tortowej
170 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 żółtka

Na masę serową:
1 kg tłustego lub półtłustego twarogu 
8 żółtek
5 białek 
200 g masła 
1,5 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
(można dodatkowo dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową)

Dodatkowo:
Białko do posmarowania wierzchu sernika

Przygotowanie:

Kruche ciasto:
Zimne masło posiekać nożem z przesianą mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 min w lodówce.
Formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować na wielkość foremki i wyłożyć nim blaszkę. Spód podpiec około 15 min w temp 180 st. do zezłocenia.
Pozostałą część ciasta odłożyć z powrotem do lodówki.

Masa serowa: 
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie lub przecisnąć przez praskę.
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, następnie cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, a później po łyżce twarogu. Na koniec ucierania dodać przesianą mąkę.
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Białka przełożyć do masy serowej i delikatnie połączyć.

Sernik: 
Masę serową wyłożyć na podpieczony wcześniej spód i wyrównać.
Pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i pasy na szerokość 1-2 cm. Wyłożyć na masę serową pod skosem, tworząc charakterystyczna kratkę. 
Pasy posmarować roztrzepanym białkiem. 
Piec około 60 min. w temp 170 st. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie chłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.

Gotowy sernik można pospać cukrem pudrem lub polać lukrem przygotowanym na bazie cukru pudru i soku z cytryny.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print