Ciasto Shrek
Zielone ciasto, które powstało na bazie
soku typu Kubuś (Pysio) koloru zielonego.
Zielony kolor ślicznie się prezentuje wśród
ciast typowych kremowych.
Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością
można cały kawałek pochłonąć w całości.
soku typu Kubuś (Pysio) koloru zielonego.
Zielony kolor ślicznie się prezentuje wśród
ciast typowych kremowych.
Nie jest ciężko - raczej delikatny i z przyjemnością
można cały kawałek pochłonąć w całości.
Składniki:
(Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm)
Na biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę shrekową:
1,2 l soku Kubuś (Pysio) koloru zielonego
3 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
200 g masła
Na piankę agrestową:
800 g jogurtu typu greckiego
2 galaretki agrestowe
1,5 szkl. wody
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
3 szkl. wody
Delicje brzoskwiniowe (duże opakowanie)
Przygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.
Masa shrekowa:
1 litr soku zagotować. W pozostałej ilości soku rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się soku, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy partiami, dodawać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej, jednolitej masy. Masło powinno całkowicie połączyć się z masą. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do przestudzenia i stężenia.
Pianka agrestowa:
1,5 szkl. wody zagotować i rozprowadzić w niej galaretki. Odstawić do przestudzenia.
Jogurt typu greckiego krótko wymieszać mikserem, dodać przestudzoną galaretkę. Wymieszać do połączenia składników i przelać na masę shrekową. Odłożyć do lodówki aż masa stężeje.
Wierzch:
3 szkl. wody zagotować i rozpuścić w nich galaretki. Odstawić do przestudzenia.
Delicje poukładać na piance agrestowej Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch. Schłodzić w lodówce do stężenia galaretki.
Smacznego !
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńSuper ciasto.Już robiłam.Jest pyszne!
OdpowiedzUsuń