sobota, 4 lutego 2017

Kruche ciasto z dżemem

Kruche ciasto z dżemem

Przepis na to ciasto mam od babci,
często przygotowywała je, gdy byłyśmy małe.
Ciasto to sprawdzi się nie tylko dobrzze jako baza do dżemów,
ale można również dżem zastąpić sezonowymi owocami,
najlepiej komponuje się z bardziej kwaskowatymi, gdyż 
jest stosunkowo słodkie.

Składniki:

50 dag mąki tortowej
30 dag cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła

Dodatkowo:
1,5 - 2 słoiczki dżemu (można też użyć powidła lub mus jabłkowy)


Przygotowanie:
Do przesiewnej mąki z proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. 
Formę o wymiarach 25 x 30 cm wylepić połową ciasta, posmarować dżemem (powidłami, musem) i wyłożyć drugą połowę ciasta (najprościej odrywać po kawałku i lekko spłaszczać opuszkami).
Piec 45-50 min w temp. 180 st. Ciasto powinno być złociste z wierzchu i nie może być mokre pod dżemem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print