wtorek, 29 listopada 2016

Sernik smak raju - czyli pod kokosem

Sernik smak raju - 

czyli pod kokosem

Początkowo bałam się każdego z etapów, czy przypadkiem 
nie wyjdzie jedna wielka klapa, ale na szczęście
wszystko pięknie się zgrało i wyszło coś wyjątkowego.
Nie jest to sernik kokosowy, czy sernik z pianka kokosową,
a z wilgotną masą kokosową zapieczoną na wierzchu.
Sam sernik jest bardziej zwarty i zbity, 
w smaku nieco przypomina masę z kołacza śląskiego,
nie wyrasta jak szalony i nie pęka, jest płaski jak deska.
Ale to i tak nie widoczne bo zdobi go wcześniej wspomniana -
 kokosowa masa, jak dla mnie to smak raju. 
Składniki:

Na spód:
125g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
250 g mąki (1,5 szklanki)
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego w kostce
5 łyżek kwaśnej śmietany
6 żółtek
2 białka
1 szklanka cukru
100 g masła
3 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli aromatu waniliowego
szczypta soli

Na masę kokosową:
80 g kokosu
50 g masła
10 łyżek cukru
2 łyżki mleka
4 białka 
szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, a następnie po łyżce śmietany, wkropić kilka kropel aromatu. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Powstanie gęsta masa. Przelać ją na foremkę o wymiarach ...., wyłożoną papierem do pieczenia i jak najbardziej równomiernie rozprowadzić. (Może trochę sprawiać to trudności, gdyż masa jest bardzo gęsta). Podpiec ok 15 - 20 min w temperaturze 180 st.

Masa serowa:
Twaróg zmielić dwukrotnie (bądź przecisnąć przez praskę). 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie stopniowo wmieszać przesianą mąkę i dodawać po jednej łyżce zmielonego twarogu i potem dodać śmietanę. Wkropić kilka kropel aromatu waniliowego. 
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Powstałą pianę przelać do masy serowej i delikatnie wmieszać. 
Przelać na podpieczony spód i piec 50 min w temperaturze 180 st.

Masa kokosowa:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać 5 łyżek cukru, 5 łyżki mleka, kokos i cały czas mieszając, gotować do czasu rozpuszczenia cukru. Przestudzić.
Najlepiej pod koniec czasu pieczenia masy serowej (ok. 5 min wcześniej) białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednej łyżce pozostałego cukru (5 łyżek). Powstałą masę wmieszać delikatnie w masę kokosową, najlepiej zrobić to w trzech turach. 
Przelać na upieczoną masę serową i wyrównać dokładnie powierzchnię. Piec 15 min w temp. 180 st.

Po upieczeniu pozostawić formę około 30 min w wyłączonym piekarniku. Następnie wyjąć, wystudzić i schłodzić w lodówce (najlepiej smakuje na drugi dzień). 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Połączenie sera i kokosu brzmi pysznie:) I tak właśnie wygląda i smakuje- rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to musi być pyszne!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka :) od razu sięgnęłabym po kawałek

    OdpowiedzUsuń

Print