czwartek, 2 lutego 2017

Pączusie serowe

Pączusie serowe

Nie znam pączków, które są tak proste i szybkie w przygotowaniu,
może do prawdziwych pączków im daleko,
ale jak dla mnie są równie smaczne 
i z pewnością ładnie mogą prezentować się
wśród karnawałowych przekąsek.


Składniki:

1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g serka homogenizowanego waniliowego
1 łyżka cukru
3 jajka
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do obtaczania

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać z cukrem i szczyptą soli, dodać serek homogenizowany, rozmieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie połączyć wszystkie składniki.
W szerokim rondlu rozgrzać olej (musi go być dość sporo, by pączusie mogły być w nim zanurzone). Łyżeczką (bądź dwoma) nakładać kuleczki ciasta na rozgrzany olej. Przed każdym nakładaniem należy łyżeczkę maczać w rozgrzanym oleju, by ciasto lepiej odchodziło. 
Pączusie w trakcie pieczenia powinny same się odwracać, jednak lepiej kontrolować ten proces. 
Kuleczki smażyć na złocisty kolor. Po usmażeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie obtaczać w cukrze pudrze.

Smacznego!

1 komentarz:

Print