niedziela, 26 listopada 2017

Ciasto Kubuś

Ciasto Kubuś

Przepyszne ciasto, które zachwyci nie tylko dzieci,
ale również dorosłych. Nie za słodkie,

idealne na wszelkiego rodzaju uroczystości.

Składniki:
(Na blaszkę o wymiarach 25x36 cm)

Na biszkopt:
6 jajek 
6 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę kubusiową:
1,2-1,3 l soku Kubuś marchewkowego
3 budynie waniliowe bez cukru (proszek)
200 g masła

Na piankę brzoskwiniową:
800 g jogurtu typu greckiego
2 galaretki brzoskwiniowe
1,5 szkl. wody

Dodatkowo:
2 galaretki brzoskwiniowe
3 szkl. wody

Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka ubić z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x36 cm. Piec około 20 min w temp. 180 st.

Masa kubusiowa:
1 litr soku zagotować. W pozostałej ilości soku rozprowadzić proszek budyniowy. Do gotującego się soku, wlać rozprowadzony budyń. Gotować, cały czas mieszając, do powstania gęstej masy (powinna powstać masa przypominająca gęsty budyń). Do ciepłej masy partiami, dodawać chłodne masło podzielone na mniejsze kawałki i wymieszać do powstania zwartej, jednolitej masy. Masło powinno całkowicie połączyć się z masą. Od razu przełożyć na przestudzony biszkopt. Odstawić do przestudzenia i stężenia.

Pianka brzoskwiniowa:
1,5 szkl. wody zagotować i rozprowadzić w niej galaretki. Odstawić do przestudzenia.
Jogurt typu greckiego krótko wymieszać mikserem, dodać przestudzoną galaretkę. Wymieszać do połączenia składników i przelać na masę kubusiową. Odłożyć do lodówki aż masa stężeje.

Wierzch:
3 szkl. wody zagotować i rozpuścić w nich galaretki. Odstawić do przestudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch. Schłodzić w lodówce do stężenia galaretki.


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Je to nádherný koláč a veľmi chutný je pre všetkých - deti i dospelých , nech sa vám darí na ďalej vo výbornom pečení

    OdpowiedzUsuń

Print