Kukułkowa Rozkosz
Od dawna chciałam zabrać się za zrobienie bloga, jednak nigdy jakoś nie
było mi to dane.
I tak też oto i pierwszy post - mam nadzieję, że nawet jeśli komuś uda
się tutaj trafić będzie miał na względzie, że to dopiero zaczątek wszystkiego,
dlatego zarówno wygląd bloga,
jak i jakość zdjęć daje wiele do życzenia ;).
Na sam początek chciałam zacząć od czegoś wyjątkowego
i tak oto przed wami torcik "Kukułkowa rozkosz" -
niestety wygląd ze zdjęć nie oddaje rzeczywistego wyglądu,
ani przede wszystkim smaku.
Składniki:
Na formę okrągłą o
średnicy 24 cm.
Ciasto - biszkopt:
5 dużych jaj
8 łyżek cukru
1 opakownie cukru
wanilinowego (16 g)
4 łyżki mąki pszennej
tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
1 niepełna łyżeczka
proszku do pieczenia
Krem kakaowy:
330 ml. śmietany 30% (u
mnie kubeczek "mlecznej doliny")
1 czubata łyżka ciemnego
kakao
1 czubata łyżka
słodkiego kakao (np."Puchatek")
2-3 łyżki cukru pudru (w
zależności od upodobań można dać trochę więcej lub mniej)
2,5 łyżeczki żelatyny
Krem kukułkowy:
660 ml. śmietany 30 % (2
kubeczki)
220 g cukierków
"kukułki"
3 łyżeczki żelatyny
Poncz:
3/4 szklanki
przegotowanej wody
2 łyżki spirytusu lub
wódki
1 łyżka ciemnego kakao
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
biszkopty
masa krówkowa
(kajmakowa) o smaku kukułek
Kukułkowa Rozkosz
Od dawna chciałam zabrać się za zrobienie bloga, jednak nigdy jakoś nie
było mi to dane.
I tak też oto i pierwszy post - mam nadzieję, że nawet jeśli komuś uda
się tutaj trafić będzie miał na względzie, że to dopiero zaczątek wszystkiego,
dlatego zarówno wygląd bloga,
jak i jakość zdjęć daje wiele do życzenia ;).
Na sam początek chciałam zacząć od czegoś wyjątkowego
i tak oto przed wami torcik "Kukułkowa rozkosz" -
niestety wygląd ze zdjęć nie oddaje rzeczywistego wyglądu,
Składniki:
Na formę okrągłą o
średnicy 24 cm.
Ciasto - biszkopt:
5 dużych jaj
8 łyżek cukru
1 opakownie cukru
wanilinowego (16 g)
4 łyżki mąki pszennej
tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
1 niepełna łyżeczka
proszku do pieczenia
Krem kakaowy:
330 ml. śmietany 30% (u
mnie kubeczek "mlecznej doliny")
1 czubata łyżka ciemnego
kakao
1 czubata łyżka
słodkiego kakao (np."Puchatek")
2-3 łyżki cukru pudru (w
zależności od upodobań można dać trochę więcej lub mniej)
2,5 łyżeczki żelatyny
Krem kukułkowy:
660 ml. śmietany 30 % (2
kubeczki)
220 g cukierków
"kukułki"
3 łyżeczki żelatyny
Poncz:
3/4 szklanki
przegotowanej wody
2 łyżki spirytusu lub
wódki
1 łyżka ciemnego kakao
1-2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
biszkopty
masa krówkowa
(kajmakowa) o smaku kukułek
Przygotowanie:
Dzień wcześniej w
garnuszku najlepiej z grubym dnem rozpuścić cukierki "kukułki" w
śmietanie (na krem kukułkowy). Cukierki włożyć do garnuszka, wlać śmietankę i
podgrzewać, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków.
Najlepiej nie dopuścić do zagotowania się masy, by śmietanka się nie zważyła.
Zdjąć z gazu, wystudzić i chłodzić w lodówce całą noc (min. 4 godz.)
Ciasto:
Dno tortownicy o
średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 180
st.
W wysokim naczyniu
ubijać mikserem jajka z cukrami, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy.
Bezpośrednio do masy przesiać mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia,
delikatnie wmieszać.
Przelać do formy i
wyrównać.
Piec około 35 min, do
tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu, wyjąć form
z piekarnika, a gdy ciasto lekko wystygnie okroić nożem boki i delikatnie
wyjąć, zdjąć z papier do pieczenia. Pozostawić ciasto do ostudzenia.
Przekroić na 2 blaty.
Poncz:
Składniki ponczu
połączyć razem. Poncz będzie potrzebny do nasączania biszkoptu i biszkoptów. (W
razie potrzeby, gdyby ponczu zabrakło, dorobić dodatkowo np. z połowy
składników).
Nasączyć 1 połowę blatu
biszkoptowego.
Krem kakaowy:
Żelatynę zalać wrzątkiem
i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, wsypać kakao i dokładnie połączyć.
Mocno schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier.
Do chłodnej, ale jeszcze
nietężejącej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy. Przelać do
pozostałej śmietany i dokładnie wmiksować.
Krem nałożyć na
nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię.
Układać biszkopty,
których uprzednio górne części lekko nasączamy ponczem.
Około 1/2 puszki masy
kajmakowej kukułkowej wykładamy na biszkopty. Masa jest gęsta, dlatego
najlepiej, żeby miała temperaturę pokojową, a dla ułatwienia można ją przed
nakładaniem wymieszać łyżką.
Krem kukułkowy:
Przygotowaną dzień
wcześniej i mocno schłodzoną mieszaninę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno jak
bitą śmietanę. Dodać parę łyżek (2-3) masy kajmakowej do smaku (pozostałą można
wykorzystać do ozdobienia torciku).
Żelatynę zalewamy
wrzątkiem i wlewamy chłodną do masy, dokładnie miksujemy.
około 1/3 nakładamy na
masę kajmakową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i nakładamy
pozostałą część kremu na górę tortu i boki.
Przyozdobić wedle
upodobania, np. ubitą śmietaną, startą czekoladą. Ja wykorzystałam pozostałe
masy kajmakowe – kukułkową i zwykłą (pozostałość z innego ciasta).
Smacznego
Inspiracja zaczerpnięta z blogu:
ale nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała zmian w przepisie.
Przygotowanie:
Dzień wcześniej w
garnuszku najlepiej z grubym dnem rozpuścić cukierki "kukułki" w
śmietanie (na krem kukułkowy). Cukierki włożyć do garnuszka, wlać śmietankę i
podgrzewać, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków.
Najlepiej nie dopuścić do zagotowania się masy, by śmietanka się nie zważyła.
Zdjąć z gazu, wystudzić i chłodzić w lodówce całą noc (min. 4 godz.)
Ciasto:
Dno tortownicy o
średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 180
st.
W wysokim naczyniu
ubijać mikserem jajka z cukrami, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy.
Bezpośrednio do masy przesiać mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia,
delikatnie wmieszać.
Przelać do formy i
wyrównać.
Piec około 35 min, do
tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu, wyjąć form
z piekarnika, a gdy ciasto lekko wystygnie okroić nożem boki i delikatnie
wyjąć, zdjąć z papier do pieczenia. Pozostawić ciasto do ostudzenia.
Przekroić na 2 blaty.
Poncz:
Składniki ponczu
połączyć razem. Poncz będzie potrzebny do nasączania biszkoptu i biszkoptów. (W
razie potrzeby, gdyby ponczu zabrakło, dorobić dodatkowo np. z połowy
składników).
Nasączyć 1 połowę blatu
biszkoptowego.
Krem kakaowy:
Żelatynę zalać wrzątkiem
i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, wsypać kakao i dokładnie połączyć.
Mocno schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier.
Do chłodnej, ale jeszcze
nietężejącej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy. Przelać do
pozostałej śmietany i dokładnie wmiksować.
Krem nałożyć na
nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię.
Układać biszkopty,
których uprzednio górne części lekko nasączamy ponczem.
Około 1/2 puszki masy
kajmakowej kukułkowej wykładamy na biszkopty. Masa jest gęsta, dlatego
najlepiej, żeby miała temperaturę pokojową, a dla ułatwienia można ją przed
nakładaniem wymieszać łyżką.
Krem kukułkowy:
Przygotowaną dzień
wcześniej i mocno schłodzoną mieszaninę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno jak
bitą śmietanę. Dodać parę łyżek (2-3) masy kajmakowej do smaku (pozostałą można
wykorzystać do ozdobienia torciku).
Żelatynę zalewamy
wrzątkiem i wlewamy chłodną do masy, dokładnie miksujemy.
około 1/3 nakładamy na
masę kajmakową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i nakładamy
pozostałą część kremu na górę tortu i boki.
Przyozdobić wedle
upodobania, np. ubitą śmietaną, startą czekoladą. Ja wykorzystałam pozostałe
masy kajmakowe – kukułkową i zwykłą (pozostałość z innego ciasta).
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz