niedziela, 23 października 2016

Kukułkowa Rozkosz

Kukułkowa Rozkosz

Od dawna chciałam zabrać się za zrobienie bloga, jednak nigdy jakoś nie było mi to dane.
I tak też oto i pierwszy post - mam nadzieję, że nawet jeśli komuś uda się tutaj trafić będzie miał na względzie, że to dopiero zaczątek wszystkiego, dlatego zarówno wygląd bloga, 
jak i jakość zdjęć daje wiele do życzenia ;).

Na sam początek chciałam zacząć od czegoś wyjątkowego 
i tak oto przed wami torcik "Kukułkowa rozkosz" - 
niestety wygląd ze zdjęć nie oddaje rzeczywistego wyglądu, 
ani przede wszystkim smaku.  



Składniki:
Na formę okrągłą o średnicy 24 cm.

Ciasto - biszkopt
5 dużych jaj
8 łyżek cukru
1 opakownie cukru wanilinowego (16 g)
4 łyżki mąki pszennej tortowej
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kakaowy:
330 ml. śmietany 30% (u mnie kubeczek "mlecznej doliny")
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 czubata łyżka słodkiego kakao (np."Puchatek")
2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od upodobań można dać trochę więcej lub mniej)
2,5 łyżeczki żelatyny

Krem kukułkowy:
660 ml. śmietany 30 % (2 kubeczki)
220 g cukierków "kukułki"
3 łyżeczki żelatyny

Poncz:
3/4 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki spirytusu lub wódki
1 łyżka ciemnego kakao
1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
biszkopty
masa krówkowa (kajmakowa) o smaku kukułek

Przygotowanie:

Dzień wcześniej w garnuszku najlepiej z grubym dnem rozpuścić cukierki "kukułki" w śmietanie (na krem kukułkowy). Cukierki włożyć do garnuszka, wlać śmietankę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia cukierków. Najlepiej nie dopuścić do zagotowania się masy, by śmietanka się nie zważyła. Zdjąć z gazu, wystudzić i chłodzić w lodówce całą noc (min. 4 godz.)

Ciasto:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Nagrzać piekarnik do 180 st.
W wysokim naczyniu ubijać mikserem jajka z cukrami, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy. Bezpośrednio do masy przesiać mąki wraz z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać.
Przelać do formy i wyrównać.
Piec około 35 min, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu, wyjąć form z piekarnika, a gdy ciasto lekko wystygnie okroić nożem boki i delikatnie wyjąć, zdjąć z papier do pieczenia. Pozostawić ciasto do ostudzenia.

Przekroić na 2 blaty.

Poncz:
Składniki ponczu połączyć razem. Poncz będzie potrzebny do nasączania biszkoptu i biszkoptów. (W razie potrzeby, gdyby ponczu zabrakło, dorobić dodatkowo np. z połowy składników).

Nasączyć 1 połowę blatu biszkoptowego. 

Krem kakaowy: 
Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, wsypać kakao i dokładnie połączyć. 
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. 
Do chłodnej, ale jeszcze nietężejącej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i mieszamy. Przelać do pozostałej śmietany i dokładnie wmiksować. 
Krem nałożyć na nasączony biszkopt, wyrównać powierzchnię. 
Układać biszkopty, których uprzednio górne części lekko nasączamy ponczem.

Około 1/2 puszki masy kajmakowej kukułkowej wykładamy na biszkopty. Masa jest gęsta, dlatego najlepiej, żeby miała temperaturę pokojową, a dla ułatwienia można ją przed nakładaniem wymieszać łyżką.

Krem kukułkowy:
Przygotowaną dzień wcześniej i mocno schłodzoną mieszaninę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno jak bitą śmietanę. Dodać parę łyżek (2-3) masy kajmakowej do smaku (pozostałą można wykorzystać do ozdobienia torciku). 
Żelatynę zalewamy wrzątkiem i wlewamy chłodną do masy, dokładnie miksujemy.
około 1/3 nakładamy na masę kajmakową. Przykrywamy drugą połową biszkoptu, nasączamy i nakładamy pozostałą część kremu na górę tortu i boki.
Przyozdobić wedle upodobania, np. ubitą śmietaną, startą czekoladą. Ja wykorzystałam pozostałe masy kajmakowe – kukułkową i zwykłą (pozostałość z innego ciasta). 



Smacznego

Inspiracja zaczerpnięta z blogu:
ale nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała zmian w przepisie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print