Babka mocno cytrynowa
Cytryna to jeden z tych owoców, które same ciężko konsumować,
jednak ich smak jest jedyny w swoim rodzaju.
Ostatnio jakoś nie miałam sposobności, by zużyć zalegające w domu
cytryny, a szkoda byłoby ich nie wykorzystać.
cytryny, a szkoda byłoby ich nie wykorzystać.
Dlatego też stwierdziłam, że zrobię moją chyba ulubioną babkę -
wilgotną i zdecydowanie mocno cytrynową.
wilgotną i zdecydowanie mocno cytrynową.
Składniki
Na ciasto:
250 g masła
1,5 szklanki cukru
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 cytryny
Na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Ciasto:
Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć sok. (Sok z 1,5 cytryny, będzie potrzebny do babki, sok z pozostałej połówki zostanie wykorzystany do lukru).
Nagrzać piekarnik do 180 st. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać partiami cukier. Gdy kryształki cukru zaczną się rozpuszczać, dodawać do masy po jednym żółtku i nadal ucierać, aż powstanie puszysta masa. Następnie wmieszać w 3 partiach, przesianą wcześniej, mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, mieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wmieszać w masę. Powstanie gładka, jednolita średnio-gęsta masa.
Przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 50-55 min.
Po upieczeniu wyjąć z formy.
Lukier:
Cukier puder przełożyć do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Lukier nie może być zbyt gęsty, gdyż trudno będzie go nałożyć, ani zbyt lejący, gdyż zostanie wchłonięty przez babkę.)
Gotową babkę polać lukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz