czwartek, 27 października 2016

Babka mocno cytrynowa

Babka mocno cytrynowa

Cytryna to jeden z tych owoców, które same ciężko konsumować, 
jednak ich smak jest jedyny w swoim rodzaju. 
Ostatnio jakoś nie miałam sposobności, by zużyć zalegające w domu 
cytryny, a szkoda byłoby ich nie wykorzystać. 
Dlatego też stwierdziłam, że zrobię moją chyba ulubioną babkę - 
wilgotną i zdecydowanie mocno cytrynową.



Składniki

Na ciasto:
250 g masła
1,5 szklanki cukru
5 jajek (żółtka i białka osobno)
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 cytryny

Na lukier:
3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto:
Formę o wymiarach 35 x 11 cm dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Cytryny dokładnie umyć i sparzyć. Zetrzeć z nich skórki i wycisnąć sok. (Sok z 1,5 cytryny, będzie potrzebny do babki, sok z pozostałej połówki zostanie wykorzystany do lukru).
Nagrzać piekarnik do 180 st. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać partiami cukier. Gdy kryształki cukru zaczną się rozpuszczać, dodawać do masy po jednym żółtku i nadal ucierać, aż powstanie puszysta masa. Następnie wmieszać w 3 partiach, przesianą wcześniej, mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, mieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Przełożyć do miski z ciastem i delikatnie wmieszać w masę. Powstanie gładka, jednolita średnio-gęsta masa.
Przelać do formy, wyrównać powierzchnię i piec koło 50-55 min.
Po upieczeniu wyjąć z formy.

Lukier:
Cukier puder przełożyć do miseczki i stopniowo dodawać sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. (Lukier nie może być zbyt gęsty, gdyż trudno będzie go nałożyć, ani zbyt lejący, gdyż zostanie wchłonięty przez babkę.)

Gotową babkę polać lukrem. 
Można spożywać jeszcze ciepłą.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print