piątek, 28 października 2016

Naleśniki waniliowe

Naleśniki waniliowe

Czego nie zrobi się dla młodszego rodzeństwa - 
słodki obiadek dla tych łakomczuszków to coś, co zawsze ich zadowala.
Czasami taka odmienność od tradycyjnych ziemniaczków jest bardzo dobra,
dla nas to jak połączenie obiadu - bo sycące i deseru - bo na słodko,
a jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu.



Składniki (Na około 6 szt.)

Na ciasto:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
aromat waniliowy

Na nadzienie:
serek homogenizowany waniliowego
dżem truskawkowy

Przygotowanie

Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie. 
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z powłoką teflonową. Smażyć z obydwu stron aż do zarumienienia.

Nadzienie:
Połowę naleśnika smarujemy dżemem, a drugą serkiem w ilości wg. uznania. następnie składamy naleśnik dwukrotnie na pół. 

Można podawać też z innym słodkim nadzieniem.




Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print