Naleśniki waniliowe
Czego nie zrobi się dla młodszego rodzeństwa -
słodki obiadek dla tych łakomczuszków to coś, co zawsze ich zadowala.
Czasami taka odmienność od tradycyjnych ziemniaczków jest bardzo dobra,
dla nas to jak połączenie obiadu - bo sycące i deseru - bo na słodko,
a jednocześnie bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Składniki (Na około 6 szt.)
Na ciasto:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki wody
4 łyżki cukru
2 łyżki oleju
szczypta soli
aromat waniliowy
Na nadzienie:
serek homogenizowany waniliowego
dżem truskawkowy
Przygotowanie
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć w misce na gładkie ciasto. Masa będzie stosunkowo rzadka, dzięki temu naleśniki będą cieniutkie.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej z powłoką teflonową. Smażyć z obydwu stron aż do zarumienienia.
Nadzienie:
Połowę naleśnika smarujemy dżemem, a drugą serkiem w ilości wg. uznania. następnie składamy naleśnik dwukrotnie na pół.
Można podawać też z innym słodkim nadzieniem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz