sobota, 29 października 2016

Zebra

Zebra

Ciasto proste w wykonaniu, a zarazem ładnie prezentujące się na stole. 
Urokliwie pasiasta zebra - deser dla małych, jak i dużych.



Składniki

Na ciasto:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka oranżady np. sprite
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki + dodatkowo 3 łyżki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Przygotowanie

Ciasto:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całą formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st. 
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Cienką strużką wlewać najpierw oranżadę, a później olej, cały czas mieszając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masę podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać 3 łyżki przesianej mąki, do drugiej przesiane kakao i wmieszać dokładnie w masę.
Na środek tortownicy nakładać na przemian po 3 łyżki raz ciemnej, a raz jasnej masy.
Włożyć do piekarnika i piec około 60 min, aż do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu nożem odkroić brzegi od formy i wyjąć ciasto z tortownicy.



Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print