niedziela, 30 października 2016

Racuszki na maślance

Racuszki na maślance

Chyba jedna z ulubionych potraw mojego brata.
Zawsze, gdy je widzi zaraz pojawia się na jego twarzy uśmiech.
Pozycja, którą bardzo lubią dzieci.
Puszyste, a zarazem proste w wykonaniu - 
racuszki na maślance.



Składniki:

Na ciasto: (na około 12 sztuk)
1 jajko
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka maślanki
1 łyżka oleju
1 szklanka mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:
Olej do smażenia

Przygotowanie: 

Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą pianę, dodać maślankę, olej dalej chwilkę ubijać. Następnie dodać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać.
Ciasto najlepiej przygotować trochę wcześniej, np. 30 min wcześniej i odstawić.
Racuszki smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średniej mocy palnika z obydwu stron na złoty kolor. Formować niewielkie placuszki. Na drugą stronę odwracać, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza. 
(Można podawać oprószone cukrem pudrem, albo polane polewą czekoladową, ale nawet bez tego szybko znikają). 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print