poniedziałek, 24 października 2016

3 - bit wersja inna inna niż wszystkie

3 - bit 

wersja inna niż wszystkie

Wędrując po zakamarkach internetu, znalazłam przepis na rozsławione 
ostatnimi czasy ciasto o nazwie jak batonik "3-bit".
Pewnie bym nie zabrał się za zrobienie go zbyt szybko, no bo jak to - ciasto bez pieczenia?
Jednak pewnego razu dostała telefon, że za parę godzin zjawią się goście. 
Jako że akurat wracałam do domu, wstąpiłam do Biedronki 
i zauważyłam herbatniki na półce ze słodyczami. 
Stwierdziłam, a co mi szkodzi spróbować, może zdążę przygotować to ciasto.
I to był strzał w 10! 
Nie tylko goście byli zachwyceni, oni pokochali to ciasto.
O tamtej pory często gości na moim stole, nie tylko jako deser na szybko, 
ale także na urodzinach - zawsze pierwsze znika ze stołu.
Nawet cioci, która jest  wykształcenia kucharką tak zasmakował, że prosiła o przepis. 



Składniki:

1 paczka herbatników kakaowych*
1 paczka herbatników pełnoziarnistych*
1 puszka masy krówkowej (400 g)
parę łyżek nutelli
około 1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady

Na krem budyniowy
Krem "karpatka" (np. Delecta)**
2 szklanki mleka (400 ml)
cukier wanilinowy
2 żółtka (można pominąć)
1 kostka masła 200 g (dobrej jakości min 82 %)***

Na krem śmietanowy:
400 ml śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy (lub 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku)
3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej w zależności od upodobań)
1 cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Krem budyniowy:
Z mleka odlać 3/4 szklanki mleka i rozprowadzić w niej zawartość torebki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem wanilinowym. Do gotującego mleka wlać rozprowadzony proszek, całość chwilę gotować, energicznie mieszając i uważając by masa się nie przypaliła, dokładnie rozetrzeć wszystkie ewentualne grudki. 
Zdjąć z ognia i do ciepłej masy wmieszać partiami zimne masło, np. dodając po łyżce. Po każdej partii dodanego masła masa musi być gładka, nie może być widoczne roztopione masło. Następnie dodać żółtka i dokładnie energicznie wmieszać. Dzięki dodaniu żółtek masa będzie mniej zbita.

Formę 24x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać 1 warstwę herbatników (u mnie najpierw pełnoziarniste). Wyłożyć na nie masę krówkową. Masa jest bardzo gęsta, więc w razie problemów można pojedynczo smarować jedna stronę herbatników i dopiero później układać je w formie. Przykryć drugą warstwą herbatników (ciemnych).
Wylać jeszcze lekko ciepłą masę budyniową, wyrównać powierzchnię. Przykryć pozostałymi herbatnikami, które przed włożeniem na masę smarujemy nutellą. 
Herbatniki kładziemy nutellą do góry.
Pozostawić do wystudzenia.

Krem śmietanowy. 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodajać cukier i śmietan-fixy. (Lub wystudzoną żelatynę, u mnie śmietan-fixy, dla oszczędności czasu). Miksować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krem śmietanowy wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, posmarowanych nutellą - pamiętając jednak, że krem budyniowy z warstwy niżej nie był ciepły. Wyrównać powierzchnię.

Całość przyozdobić startą czekoladą. Włożyć do lodówki. Na ok. 2 godz. Jednak lepiej na całą noc, wtedy herbatniki ładnie zmiękną. Przechowywać w lodówce.


Smacznego i do roboty!!!

Oryginalna wersja przepisu na 3-bit nie zawiera nutelli i krem budyniowy jest nieco inaczej przygotowywany. (Masę budyniową ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i partiami dodawać ostudzony budyń). Ta wersja jest jednak znacznie szybsza - a mi właśnie zależało na tym by zyskać na czasie. Dodatek nutelli może i zwiększa kaloryczność, ale smak jest jeszcze lepszy. 

* u mnie "Bonitki" z Biedronki, mają naprawdę maślany smak
** zamiast gotowego proszku można przygotować zwykły budyń z cukrem - 4 łyżki, należy użyć jednak mniej mleka niż jest to podane na opakowaniu, zamiast 500 ml, zastosować 400 ml, dalej postępować jak w przepisie
*** można zastosować osełkę

Mi przygotowanie całości zajęło około 1 godz., głównie z powodu konieczności przeczekania by masa budyniowa ni była gorąca. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print