Miodowe Toffie
Zdecydowanie ciasto nie należące do lekkostrawnych, czy wytrawnych.
Ciasto jest słodziutkie niczym miód i takie ma być.
Masa krówkowa i cudowna masa orzechowa sprawiają,
że trudno zaprzestać na jednym kawałku.
Pamiętam, gdy byłam mała to uwielbiałam podjadać tę masę orzechową -
mimo że jest słodka potrafi wciągnąć.
Składniki
Na ciasto:
500 g mąki
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki miodu
125 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na krem śmietanowy:
600 g śmietanki 36 %
4 łyżeczki żelatyny
4 kopiaste łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Na masę orzechową:
1 szklanka (250 ml) śmietany 18% słodkiej
2 szklanki cukru
20 dag posiekanych orzechów włoskich
100 g masła
Dodatkowo:
Parę łyżek miodu
1/2 puszki masy krówkowej (200 g)
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąkę z sodą oczyszczoną przesiać na miskę. Dodać masło i przesiekać je nożem. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.
Podzielić je na 3 części.
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Formę o wymiarach 24x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i mocno zarysować brzegi dna. Wyjmujemy papier z formy i układamy na nim jedną część ciasta ciasta. Oprószamy lekko mąką i rozwałkowujemy na kształt foremki. (Dla ułatwienia można ciasto uprzednio schłodzić w lodówce przez około 30 min). Rozwałkowane ciasto wkładam wraz z papierem do formy, wyrównujemy brzegi.
Piec 13-15 min do uzyskania złotego koloru. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
Tok postępowania przy 2 pozostałych częściach ciasta taki sam.
Na pierwszej części ciasta rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy drugą częścią. Rozsmarowujemy cienką warstwę miodu - doda to ciekawego posmaku śmietance.
Krem śmietanowy:
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukry. Do chłodnej żelatyny wmieszać 2-3 łyżki żelatyny i natychmiast wmiksować do pozostałej masy.
Przełożyć na warstwę miodu i wyrównać.
Przykryć trzecią częścią ciasta. Schłodzić w lodówce
Masa orzechowa:
Śmietankę z cukrami gotować około 10 min w garnuszku z grubym dnem. Trzeba uważać, by masa nie wykipiała, dlatego trzeba ją często mieszać. Masa powinna zacząć delikatnie gęstnieć. Dodać masło i nadal gotować przez 5 min. Dodać orzechy gotować ok. 10 min aż masa zacznie wyraźnie gęstnieć. (Po przestudzeniu masa będzie jeszcze bardziej gęsta). Przestudzić.
Przełożyć masę na ostatnią część placka.
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej smakuje drugiego dnia, gdy miodowe placki lekko zmiękną pod wpływem mas.
Smacznego pałaszowania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz