poniedziałek, 31 października 2016

Ciasto na maślance

Ciasto na maślance

Czy zwykłe ciasto ucierane można jakoś urozmaicić, żeby nie było takie standardowe - 
trochę się nad tym głowiłam, aż pomyślałam sobie, żeby zamiast posypać ciasto cukrem pudrem, nasmaruje ciasto galaretką. Ciasto nie tylko stało się błyszczące z wierzchu 
(co było efektem zamierzony), ale dodatkowo częściowo nasiąknęło galaretką, 
przez co stało się bardziej wilgotne i miało brzoskwiniowy posmak. 
Oczywiście krok z galaretką można pominąć, 
jednak czasami warto wypróbować czegoś nowego.



Składniki:

Na ciasto:
150 g margaryny
220 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
szczypta soli
100 ml maślanki
3 łyżki soku z cytryny
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka

Dodatkowo:
galaretka brzoskwiniowa

Przygotowanie:

Spód formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całość wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 st.
Jabłka przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.
Margarynę ucierać z cukrami do uzyskania puszystej masy. Dodawać do masy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Następnie wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać maślankę i sok z cytryny. Dokładnie połączyć.
Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie w masę. Całość przelać do formy. Na masę układać pokrojone jabłka, lekko dociskając. 
Piec ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić i delikatnie wyjąc w formy.
Galaretkę przygotować w jednej szklance wody. Nakładać partiami, przestudzoną na wierzch ciasta, najlepiej smarując pędzelkiem.




Smacznego 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print