poniedziałek, 7 listopada 2016

Bomba galaretkowa

Bomba galaretkowa

Ciasto, tort, deser - ciężko określić do jakiego gatunku słodkości ten wytwór należy,
jedno jest pewne wygląda na prawdę wyjątkowo.
Szczególnie dzieci polubią ten smakołyk - pianka galaretkowa i
kolorowe kosteczki galaretek, to coś co zawsze przykuwa wzrok milusińskich.
Trochę czasochłonne, jednak czasami warto poświęcić trochę uwagi na takie cudeńka.


Składniki:

Na ciasto I:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na ciasto II:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki tortowej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na piankę:
800 g jogurtu greckiego
3 galaretki cytrynowe
300 ml wody
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców)
4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa)

Przygotowanie:

Ciasta:
(Obydwa ciasta wykonujemy identycznie):
Z podanych składników pieczemy biszkopt. 
Formę o wymiarach 33 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka ubić z cukrem na bardzo gęstą i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać w masę. Przelać do formy, wyrównać powierzchnię.
Piec 20 min w temp. 180 st. Po upieczeniu od razu ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć wzdłuż szerszego boku. (Rolada ma mieć mała średnicę i być długa). Odłożyć do wystygnięcia. Z drugim ciastem postępujemy analogicznie.

Dokładny opis przygotowania biszkoptu: Biszkopt

Po wystygnięciu ciasta delikatnie rozwinąć, zdjąć ze ściereczki. Każde posmarować połową słoiczka i ponownie ciasno zawinąć. Owinąć ciasno folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po wyjęciu z lodówki pokroić w plasterki.

Galaretki:
Wszystkie 4 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Przelać do osobnych naczyń, odstawić do całkowitego stężenia (schłodzić najlepiej w lodówce). Następnie pokroić każdą galaretkę w kostkę.

Miskę, najlepiej o kształcie półkuli wyłożyć folią spożywczą. Brzegi wyłożyć plastrami ciasta (część będzie potrzebna na wierzch). 

Pianka:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlać chłodną galaretkę (może być lekko tężejąca - wtedy jednak trzeba postępować znacznie szybciej). Krótko miksować do całkowitego połączania składników. Dodać, pokrojoną wcześniej, galaretkę i delikatnie wymieszać. Przelać do misy wyłożonej ciastem i przykryć pozostałymi plasterkami.
Chłodzić w lodówce min. 5 godz. Przełożyć na talerz i zdjąć folię spożywczą. 
Wierz można dodatkowo lekko posmarować dżem.


Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print