środa, 9 listopada 2016

Crepe - francuskie naleśniki

Crepe- francuskie naleśniki

Mając siostrę "Paryżankę", nie mogło zabraknąć tego przepisu.
Naleśniki francuskie - bardzo cienkie, ale jednocześnie naprawdę bardzo elastyczne
 (co początkowo mnie to zaskoczyło - pomimo braku wody są cieniutkie).
Można wykorzystać je zarówno do dań słodkich, jak i bardziej wytrawnych.
Przepis otrzymany od mojej siostry - w oryginale dodatkowo
występował cukier wanilinowy (ale chęć wykorzystania ich 
do krokietów wykluczyła ten składnik).


Składniki:
(na ok. 8 sztuk)

250 g mąki
4 jajka
0,5 litra mleka
szczypta soli
25 g masła + 25 g do smażenia

Przygotowanie:

Podane składniki połączyć (najlepiej zmiksować) na gładką masę. Smażyć na niewielkiej ilości masła aż do zarumienienia z każdej strony. Ciasto najlepiej nalewać chochelką na środek patelni i rozprowadzić po całej powierzchni.


(propozycja podania)

Smacznego 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print