Rogaliki drożdżowe
Również u mnie w domu na Świętego Marcina zagościły rogaliki,
nie były to może jednak rogale typowo "Świętomarcińskie",
ale najzwyklejsze w świecie drożdżowe,
dodatek kremu czekoladowego sprawił jednak,
że były równie dobre i szybko zniknęły z talerza.
Składniki:
Na ciasto:
550 g mąki
150 g cukru
200 ml letniego mleka
2 żółtka
1 jajko
100 g masła
30 g drożdży świeżych
2 szczypty soli
Dodatkowo:
16 łyżeczek kremu nutella
Przygotowanie:
Zaczyn:
Do miseczki lub garnuszka rozkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, 50 ml mleka, rozmieszać. Następnie wsypać 2 łyżki przesianej mąki, wymieszać, pozbyć się wszystkich grudek. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 min., by drożdże "ruszyły".
Masło roztopić i wystudzić.
Ciasto:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, wlać przygotowany rozczyn, resztę mleka i roztrzepane jajka. Wymieszać do połączenia składników, chwilę wyrabiać. Dodać przestudzone masło, zagniatać aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć na oprószony blat i wyrabiać do uzyskania pożądanej konsystencji, jeżeli ciasto jest zbyt klejące można dodać odrobinę mąki, jeśli zbyt zbite - odrobinę letniego mleka.
Przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ciasta.
Po godzinie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część chwilę wyrabiać, rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 4 mm i podzielić na 8 trójkątów. (W sumie wyjdzie 16 rogalików). Aby ciasto nie przylepiało się do wałka, czy blatu oprószyć zarówno blat, jak i wałek odrobiną mąki.
Na każdy trójkąt nałożyć łyżeczkę kremu nutella i zwijać od szerszej strony, formując rogaliki.
Rogaliki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować pomiędzy rogalikami odstępy, gdyż zwiększą swoją objętość. Blaszkę przykryć ściereczką i odłożyć na jeszcze 15 min do wyrośnięcia.
Piec ok. 20 min w temp 180 st, po tym czasie zmniejszyć temp. do ok. 150 st., piec jeszcze 15 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz